Talet på fredsmanifestationen

Östgruppens Philipp Galtsov talade på söndagens manifestation för fred i Ukraina. Här nedan hittar ni Philipps tal i text och bild (genom en videoupptagning från manifestationen – tack för att vi fick dela Lusine Djanjan!). Foto: Anders Mattsson.

Vi i Östgruppen har under många år bevakat situationen i Ryssland och Ukraina under många år och den eskalerande situationen kräver både att vi tar tydlig ställning mot krig men också att vi visar solidaritet med Ukraina.  
 
Putin beter sig inte bara aggressivt mot Ukraina. Han har redan startat krig mot det ryska folket och särskilt mot dem som verkar för ett fritt och demokratiskt Ryssland. Den ryska människorättsrörelsen Memorial är på väg mot tvångslikvidering. Aleksej Navalnyj sitter i fängelse. Unga aktivister döms till 5 års fängelse för att exempelvis ha delat ut flygblad och i det så kallade Minecraft-fallet. Det finns över 1000 politiska fångar i Ryssland idag enligt Memorial, över 1000 politiska fångar i Belarus, över 200 ukrainska politiska fångar i Kremls fängelse.
 
Det ryska folket vill inte ha krig. Igår (lördag 19e) protesterade de i olika städer mot krig och mot Putins utrikespolitik. Det finns en motståndsrörelse i Ryssland, bara så att ni vet.
 
Jag vill citera den ryska konstnären och aktivisten Darija Apаchontjitj.
 
Nej, vi vill inte ha krig. Vi har sagt det många gånger: När vi röstade emot Putin och hans regering, när vi övervakade val för att förhindra valfusk, när vi organiserade solidaritetsaktioner, demonstrationer och utställningar. Vi var emot krig och vi fortsätter att vara emot det”, skriver Darija.
 
Att visa solidaritet med Ukraina är nödvändigt. Att protestera mot Putins aggression och samtidigt visa solidaritet med det ryska civilsamhället och kräva att alla politiska fångar omedelbart skall släppas fria. Det är också viktigt att inte sätta likhetstecken mellan Putin och det ryska folket. Därför är jag här. Och därför fortsätter kampen för demokrati och mänskliga rättigheter både i Ryssland, i Ukraina och i Belarus.

Rulla till toppen