Rysslandsdagarna 22-24 oktober 2019

Varmt välkomna till årets Rysslandsdagar som hålls mellan den 22-24 oktober. Kvällen den 22 oktober visar vi den hyllade spelfilmen Ayka med efterföljande samtal med människorättsförsvararen Svetlana Gannusjkina, den 23:e håller vi det traditionella heldagsseminariet med teman som bland annat berör sommarens stora protester i Moskva samt våra möjligheter att stödja det ryska civilsamhället, för att avslutningsvis den 24:e få ta del av ett författarsamtal med den ryska poeten och författaren Lev Rubinstein. Se mer detaljerat program nedan, och glöm inte att anmäla er via denna länk:
http://simpleeventsignup.com/event/156616-oestgruppens-rysslandsdagar-2019

Tisdag den 22 oktober

18:30 Filmvisning och samtal: Ayka

Årets Rysslandsdagar inleds med den prisbelönta filmen Ayka (Sergey Dvortsevoy, 2018, 110 min), en socialrealistisk skildring om den utsatthet som en papperslös ung kirgizisk mor möter i Moskva. Efter filmen följer ett samtal den ryska människorättsförsvararen Svetlana Gannusjkina som vigt sitt liv åt att hjälpa flyktingar och migranter i Ryssland. Språk: Ryska tolkat till svenska. Fri entré. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PsKZzGWvJW4

Medverkande:

 • Svetlana Gannusjkina, grundare av Medborgarstödskommitteen och mottagare av Right Livelihoodpriset 2016

Tid: Tisdag den 22 oktober kl 18.30 – 21:30

Plats: Biocafé Tellus, Vattenledningsvägen 46, Stockholm, T-bana Midsommarkransen. Caféet öppnar en halvtimma innan visningen. http://tellusbio.nu/program/ayka/

Onsdag den 23 oktober

Heldagsseminarium på Grillska huset, Stortorget 3, Stockholm. Språk: ryska tolkat till svenska

8:30 Registrering och kaffe

09.00 Vägs ände för den styrda demokratin?

Under sommaren har flera protestdemonstrationer genomförts i Moskva. Och trots att regimen slagit till brutalt och gripit många deltagare, så fortsätter människor att manifestera sitt missnöje. Samtidigt pågår många fler protester i andra delar av Ryssland. Vad ligger egentligen bakom protesterna och vart kan de leda? Ger de anledning till optimism inför framtiden?

Medverkande:

 • Liza Aleksandrova-Zorina, författare, journalist och aktivist som deltagit i och rapporterat från flera protester runtom i Ryssland
 • Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare på Silc

10:45 Fika

11:15 Varför söker ryssar asyl i Europa?

De senaste åren har flera ryska aktivister sökt asyl i Sverige. Vilka grupper är det framförallt som lämnar Ryssland, vad är det som driver dem att lämna landet, hur ser det ut med den ryska rättssäkerheten? Och kan man efter det senaste mordet i Berlin – med påstådda kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten – räkna med att vara säker i Europa om man är tjetjensk flykting?

Medverkande:

 • Svetlana Gannusjkina, grundare av Medborgarstödskommitteen och mottagare av Right Livelihoodpriset 2016
 • Philipp Galtsov, människorättsaktivist, flykting i Sverige
 • Daniel Carnestedt, jurist vid Asylbyrån som försvarat bland annat Pussy Riot
 • Jens Sjölund, advokat vid Prio advokatbyrå samt representant för den tjetjenska organisationen Vayfond

13:00 Lunchpaus

14:00  Hur kan vi stödja det ryska civilsamhället?

Den politiska repressionen mot civilsamhällets företrädare ökar i Ryssland, men de modiga aktivisterna fortsätter ändå sin kamp. Vilka möjligheter finns det för Sverige och EU att stödja det ryska civilsamhället i Ryssland, och hur skulle en långsiktig och strategiskt hållbar plan för att stötta den ryska demokratirörelsen kunna se ut? Panelsamtalet följs av en interaktiv workshop kring vilka konkreta möjligheter det finns för framtida samarbeten mellan det svenska och ryska civilsamhället.

Medverkande:

 • Andrej Jurov, internationell människorättsförsvarare
 • Martin Uggla, ordförande i Östgruppen
 • Thomas Hammarberg, Riksdagsledamot (s)
 • Håkan Svenneling, Riksdagsledamot (v)

Torsdag den 24 oktober

18:00 Författarsamtal om yttrandefrihetens gränser: Möt Lev Rubinstein

Yttrandefrihetens status blir alltmer diffus i Ryssland och det är inte lätt för enskilda medborgare att veta vad som går att säga offentligt längre. Vilka ämnen är farliga att beröra, och hur kan man uttrycka sin åsikt utan att råka illa ut?  Den ryska författaren och poeten Lev Rubinstein samtalar om yttrandefrihetens gränser i Ryssland med Tobias Ljungvall och läser efteråt upp utvalda verk som översätts av Lars Kleberg. Mingel med dryck och tilltugg i pausen. Språk: Ryska tolkat till svenska. Fri entré.

Medverkande:

 • Lev Rubinstein, poet, författare, journalist som fått många verk översatta till och utgivna på svenska
 • Tobias Ljungvall, informationshandläggare, Östgruppen
 • Lars Kleberg, författare och översättare

Tid: Torsdag den 24 oktober kl 18:00-21:00

Plats: Teater Ö2, Östgötagatan 2, Stockholm. Insläpp från 17:30.

 

Rulla till toppen