Östgruppen: Valfusket i Belarus bör leda till återinförda EU-sanktioner

wallstrom-luka-euOberoende valobservatörer har rapporterat om utbrett fusk i samband med parlamentsvalet i Belarus. Nu uppmanar Östgruppen Sveriges utrikesminister Margot Wallström att verka för ett återinförande av EU:s sanktioner mot Lukasjenkaregimen.

– Sanktionerna avskaffades för att uppmuntra Lukasjenka till steg i demokratisk riktning. Nu har han återigen visat att han inte alls är intresserad av någon demokratisering. Då är det också rimligt att sanktionspolitiken återinförs, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla

Flera olika former av fusk förekom under parlamentsvalet. Under den så kallade förtidsröstningen överdrevs exempelvis de officiella siffrorna över antalet röstande markant, uppenbarligen i syfte att dels säkra ett valdeltagande på över 50 procent, dels se till så att av regimen utvalda kandidater vann. Flera oberoende valobservatörer kunde också notera att buntar med röstsedlar lagts i valurnorna. Dessutom genomfördes själva rösträkningen under stort hemlighetsmakeri, utan möjlighet till insyn för oberoende observatörer.

– Än en gång har det belarusiska folket berövats möjligheten att utse sina politiska företrädare i fria och rättvisa val. Det är ett grovt brott mot de mänskliga rättigheterna och det måste få konsekvenser, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Utrikesminister Wallström har tidigare sagt att sanktionspolitiken kan återupptas om landet inte rör sig i rätt riktning. Nu bör hon stå för sina ord och omsätta dem i praktisk handling.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen