Försök till mordbrand hos Rysk-tjetjenska vänskapsförbundet

Under natten mot söndagen genomfördes ett försök till mordbrand i Rysk-tjetjenska vänskapsförbundets kontor i Nizjnij Novgorod. Det är bara den senaste i raden av attacker som riktats mot organisationen, som sedan 2006 är förbjuden i Ryssland.

– De ryska myndigheterna har skapat ett klimat där attacker mot människorättsförsvarare och oliktänkande upplevs som tillåtna, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Rysk-tjetjenska vänskapsförbundet arbetar bland annat med att uppmärksamma krigsförbrytelser som begåtts i Tjetjenien. Dess ordförande Stanislav Dmitrijevskij är huvudredaktör för den omfattande människorättsrapporten ”Internationell tribunal för Tjetjenien”, som gavs ut år 2009 och som sätter in Tjetjenienkonflikten i ett folkrättsligt perspektiv. Dmitrijevskij är också aktiv inom den lokala demokratirörelse som nyligen arrangerade demonstrationer i protest mot det utbredda fusket vid presidentvalet i Ryssland.

Rysk-tjetjenska vänskapsförbundet har vid upprepade tillfällen utsatts för hot och attacker. I början av mars hängdes organisationen ut i rysk nationell TV med anklagelser om att man var en del av ett anti-ryskt terroristnätverk och fick i samband med det sitt kontor angripet. Dörren stänktes ned med röd färg med tydlig association till blod. Stanislav Dmitrijevskij och hans kollega Ilja Sjamazov har dessutom båda suttit fängslade i samband med demonstrationer för fria val – efter massgripanden med påföljande rättsprocesser och häktesförhållanden som burit tydliga tecken på lagvidrigt agerande från myndigheternas sida. Även andra aktivister från Nizjnij Novgorod har trakasserats efter presidentvalet, godtyckliga arresteringar och genomsökningar av lägenheter har förekommit och journalisten och medborgaraktivisten Jurij Staroverov fick en natt gatstenar inkastade i sin lägenhet.

– Det är av största vikt att dessa brott utreds så att de ansvariga kan ställas till svars. Det måste också vidtas åtgärder så att organisationer i det ryska civila samhället kan verka fritt, utan risk för trakasserier, säger Martin Uggla.

Östgruppen har sedan flera år tillbaka samarbetat med Rysk-tjetjenska vänskapsförbundet och har många gånger haft dess företrädare på besök i Stockholm. Attackerna i början av mars skedde under tiden som Stanislav Dmitrijevskij befann sig i Sverige, på inbjudan av Östgruppen.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
ostgruppen.sandboxen.net

Rulla till toppen