Tjetjenien i skuggan av det ryska presidentvalet


Östgruppen och Civil Rights Defenders bjuder  in till ett seminarium om den utbredda straffriheten i Tjetjenien.

Den 4 mars väntas Vladimir Putin åter väljas till Rysslands president. Samtidigt är situationen för de mänskliga rättigheterna i Norra Kaukasus alltjämt kritisk. Ett av problemen består i att nästan ingen ställts till svars för de tusentals krigsförbrytelser som begåtts inom ramen för Tjetjenienkriget.

Den ryska människorättsrapporten ”Internationell tribunal för Tjetjenien” analyserar det  folkrättsliga sammanhang som övergreppen i Tjetjenien ingår i. Jämförelser görs med tillämpningen av internationell rätt i samband med konflikterna i Rwanda och före detta Jugoslavien.

Vilka konkreta möjligheter finns för att identifiera och lagföra krigsförbrytarna? Hur ser den folkrättsliga kontexten ut? Hur kan Sverige och den övriga omvärlden agera för att motverka straffriheten? Och hur påverkas arbetet för mänskliga rättigheter i Tjetjenien av att Putin sannolikt blir president igen?

Medverkande:

Stanislav Dmitrijevskij, ordförande i Rysk-tjetjenska vänskapsförbundet och huvudförfattare till ”Internationell tribunal för Tjetjenien”
Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders som driver Tjetjenienrelaterade fall i Europadomstolen
Moderator: Martin Uggla, ordförande i Östgruppen

Vänligen anmäl om du vill komma till: [email protected], senast 28/2

Välkomna!

Rulla till toppen