VERKSAMHETSBERÄTTELSER
Här hittar du Östgruppens verksamhetsberättelser.
Här hittar du Östgruppens verksamhetsberättelser.
När Östgruppen summerar 2023 tvingas vi åter konstatera att Rysslands krig mot Ukraina fortsätter med full kraft och inte ser ut att ta slut i närtid. För Östgruppens ukrainska samarbetspartners och det civila samhället i övrigt innebär det stora utmaningar i form av avskyvärda grymheter runtomkring, ständig oro och brist på resurser.
Även våra ryska och belarusiska samarbetspartners påverkas på olika sätt av konflikten. Under året har vi sett hur regimerna i bägge länderna använder situationen i Ukraina som en förevändning att ytterligare inskränka människors frihet, särskilt för dem som öppet uttrycker sitt missnöje. Trots dessa utmaningar och påfrestningar, har MR-aktivister i våra tre fokusländer fortsatt att arbeta med en imponerande beslutsamhet och ett stort engagemang. Flera av dem har dessutom besökt Sverige och deltagit i Östgruppens aktiviteter, vilket betytt mycket för dem, oss och andra som fått chansen att få direkt inblick i deras arbete.
Det är svårt att sammanfatta 2022 utan att ta avstamp i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Över en natt förändrades det mesta i den region Östgruppen verkar i. Kriget har inte bara lett till ett enormt lidande för befolkningen i Ukraina och ett nytt säkerhetspolitiskt läge – det har också gjort arbetet för mänskliga rättigheter ännu farligare och svårare i samtliga av Östgruppens fokusländer. Att fortsätta ge en röst åt dessa modiga krafter har därför varit högsta prioritet. Östgruppen har bland annat arrangerat manifestationer, drivit kampanjer i sociala medier och bidragit med expertis i några av landets största nyhetskanaler. Under året har ett flertal människorättsförsvarare även besökt Sverige, vilket såklart bidragit till att sprida ytterligare kunskap och förståelse om den situation som råder. Nobels fredspris var ett ljus i mörkret.
Trots att coronapandemin länge satte hinder för saken kunde vi mot slutet av året återuppta fysiska aktiviteter, exempelvis våra uppskattade Östdagar i Stockholm. Vi vidareutvecklade vårt koncept ”Öst-TV”, producerade flera filmer och videointervjuer och genomförde webbinarier. Vi bevakade utvecklingen och spred information om människorättssituationen i våra fokusländer. Vi ökade våra målgruppers kunskap om Östeuropa och stimulerade till engagemang. Vår position som opinionsbildare befästes ytterligare och Martin Uggla tilldelades bland annat branschtidningen Global Bar Magazines utmärkelse ”Biståndsdebattens mäktigaste”. Läs mer i vår verksamhetsberättelse.
Östgruppen kan blicka tillbaka på ännu ett händelserikt år där den pågående coronapandemin tvingade oss till stora förändringar och där andra halvåret drastiskt påverkades av den turbulenta utvecklingen i Belarus. När vi summerar året kan vi konstatera att vi tagit ett stort kliv framåt som opinionsbildare och kunskapsspridare i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa och att vi lyckats förhållandevis väl med coronaanpassningen.
Östgruppens verksamhet har under 2019 fortsatt med samma huvudsakliga inriktning som tidigare. Jämte ett kontinuerligt arbete för att stötta människorättsförsvarare i Östeuropa har vi bildat opinion och spridit information i Sverige och EU om människorättssituationen i våra fokusländer. Läs mer i vår verksamhetsberättelse.
Verksamheten under 2018 har fokuserat på informationsspridning till den svenska allmänheten genom seminarier, publicering av rapporter och bloggande, opinionsbildning, granskning av det svenska biståndet samt stöd till människorättsförsvarare i våra fokusländer. Tack vare ideellt engagemang från våra medlemmar har människorättsförsvarares röster gjort sig hörda i Sverige och seminarier har kunnat arrangeras. Ett stort tack till alla våra medlemmar!
Genom seminariearrangemang, nätbaserade informationsresurser, stödmanifestationer, debattartiklar m.m. i svenska och internationella medier har vi uppmärksammat förtrycket i Belarus, ett arbete som var särskilt intensivt under våren då landet upplevde de mest omfattande folkliga protesterna på länge. Vi har fortsatt att uppmärksamma de ryska människorättsförsvararnas utsatta situation, och engagerat oss i ryska HBTQ-personers rättigheter och politiska fångar i Ryssland. Under 2017 arrangerade vi för första gången Ukrainadagar i Stockholm.
Östgruppen har under 2016 fortsatt arbeta för att stötta människorättsförsvarare i Öst. Vi har bedrivit ett omfattande informationsarbete, främst kring situationen i Belarus och Ryssland. Därmed har vi också upprätthållit vår ställning som en av Sveriges ledande aktörer i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa, med omfattande kompetens samlad hos både anställd personal och ideella medlemmar.
Östgruppens verksamhet har under 2015 fortsatt med samma huvudsakliga inriktning som tidigare. Jämte ett kontinuerligt arbete för att stötta människorättsförsvarare i Östeuropa har vi bildat opinion och spridit information i Sverige och EU om människorättssituationen i våra fokusländer.