Vad vi gör

Vi samarbetar nära med och ger stöd till lokala organisationer i regionen. Våra insatser syftar alltid till att försvara mänskliga rättigheter, frihet och demokrati i Östeuropa.

Vår grundsyn

Ett aktivt, fritt och oberoende civilsamhälle är avgörande för en fungerande demokrati. Grunden för att främja positiv samhällsförändring är ett långsiktigt stöd till lokala organisationer som arbetar för människors rättigheter och frihet.

Våra samarbeten

Organisationer som vi väljer att samarbeta med är noga granskade och utvalda för att de aktivt försvarar mänskliga rättigheter och en demokratisk utveckling i sitt land. Vi samarbetar inte med föreningar eller organisationer som på något sätt styrs, är beroende av eller förknippade med en auktoritär regim eller statsapparat som förtrycker sina medborgare.

Vårt stöd

Allt stöd från oss syftar till att främja och stärka de organisationer som driver en demokratisk utveckling i sin länder, som arbetar för att öka människors frihet och stärka deras rättigheter, och utgör motkrafter till förtryck och auktoritär politik. Vi vill att vårt stöd i slutänden ska ha konkret effekt för människor, i vardagen, där de lever.

Vårt stöd utformas alltid efter de förutsättningar som råder, och de möjligheter som finns för att åstadkomma förändring och stärka försvaret för mänskliga rättigheter och en demokratisk utveckling lokalt.

Att förstå och anpassa insatser efter lokala sammanhang är avgörande för att skapa positiv förändring.

 Tre exempel på projekt

Östgruppen vill stödja ukrainare och Ukraina. Därför samarbetar vi med organisationen Kharkiv Human Rights Protection Group, som dokumenterar krigsbrott begångna av ryska trupper.  Vårt stöd går till att finansiera arbetet med att spåra ukrainska medborgare som blivit bortförda av ryska soldater. Vi bidrar till att samla och systematisera information om offren, för att det ska kunna användas i åtal om krigsbrott mot Ryssland och ryska trupper.

Ett annat projekt är vårt samarbete med Yaroslav Mudryi National Law University, ett ukrainskt universitet i Kharkiv, för att ta fram metoder för hur man kan integrera människorättsperspektiv i investeringar och affärsbeslut. Företag som vill investera i Ukraina och bidra till återuppbyggnaden i landet måste gör det på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt respekterar lokala intressen och människors rättigheter och agera i enlighet med EU-regelverk såsom CSD, CSDDD, SFDR och internationella standards.

Ett tredje projekt är vårt samarbete i Georgien med Georgian Young Lawyers Association (GYLA), en organisation som försvarar mänskliga rättigheter på en rad olika sätt, t.ex. genom att driva rättsprocesser mot misstänkt valfusk, dokumentera korruption och ge rättshjälp till georgier som utsätts för misstänkta människorättskränkningar. Tillsammans med GYLA tar vi fram metoder för hur vi kan stärka människorättsförsvarare.

Vårt arbete i Sverige

Vi har lång erfarenhet av länderna i regionen och vi vet att förändring är möjlig. Östgruppens styrelse, personal och nätverk utgör tillsammans en engagerad expertis på våra östliga grannländer. Vi vill visa politiker och beslutsfattare att Sverige kan och måste stödja försvaret av mänskliga rättigheter och demokratisträvanden. Vi vet att ett starkt och långsiktigt stöd för mänskliga rättigheter och demokrati i regionen ger goda effekter för såväl enskilda människor som regionen i stort.

Vi deltar i debatter och uttalar oss som sakkunniga. Vi vill att stödet till Ukraina är fortsatt starkt och vill bidra till att situationen för vanliga människor i diktaturer som Ryssland och Belarus inte glöms bort. Ett långsiktigt stöd till demokratirörelser och människorättsförsvarare i regionen är avgörande för utvecklingen i vårt östliga grannskap.

Vi ordnar seminarier och medlemskvällar, och arrangerar kampanjer till stöd för Ukraina och den kamp för demokrati och mänskliga rättigheter som pågår i Georgien och i diktaturerna i Belarus och Ryssland.