Vilka vi är

Östgruppen arbetar för att människor som lever under förtryck ska kunna försvara sina friheter och rättigheter, och ha förmåga att arbeta och organisera sig demokratiskt.

Vi tror på förändring. Vi vet att det går att stå upp emot diktaturer och auktoritära ledare. Ett långsiktigt, systematiskt försvar av människors fri- och rättigheter gör skillnad. Historien visar att auktoritära stater inte håller för evigt och att samhällen  där människors frihet och rättigheter respekteras utvecklas till demokratier.

Vision

Att främja mänskliga rättigheter är en nyckel till att stärka ett demokratiskt, tryggt och välfungerande samhälle.

Respekt för de mänskliga rättigheterna skapar en god grund för aktivt samhällsdeltagande genom vilket demokratiska strukturer ytterligare kan stärkas och risken för våldsamma konflikter kan minskas.

Demokrati och mänskliga rättigheter har ett egenvärde.

De mänskliga rättigheterna är universella. När vi i Östgruppen talar om mänskliga rättigheter utgår vi ifrån de definitioner som anges i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Genom att acceptera att alla människor är jämlika, så som FN:s allmänna förklaring fastslår, ser vi också den demokratiska processen som den enda möjliga vägen till att kunna fatta bindande beslut i samhällsrelaterade frågor.

Ett aktivt civilsamhälle är av central betydelse för demokratins utveckling och upprätthållande.

Oberoende civilsamhällesorganisationer är oundgängliga i en välfungerande demokrati. Det oberoende civila samhället utgör en plattform från vilken rättigheter kan åberopas, ansvar utkrävas och demokratiska processer drivas.

En förutsättning för att civilsamhället ska kunna verka fritt är att förenings-, mötes- och yttrandefriheten respekteras.

Demokrati och mänskliga rättigheter har stor säkerhetspolitisk relevans.

Säkerhet måste förstås i utvidgad mening. Respekten för de mänskliga rättigheterna och ett demokratiskt styrelseskick är faktorer som väsentligt minskar risken för konflikter och krig.

Ett skydd för mänskliga rättigheter är på det viset i längden en förutsättning för internationell säkerhet, medan förtryck och kränkningar av individens rättigheter kan leda till instabilitet och väpnade konflikter både inom och mellan länder.

Vårt arbete

Östgruppen är baserad i Sverige och samarbetar med partners både i Sverige och utomlands. Vi arbetar stödjande, metodiskt,  långsiktigt och förtroendefullt, med mångårig expertis på utvecklingarna i våra östliga grannländer.

Vår personal har lång erfarenhet av arbete för mänskliga rättigheter och demokratiska processer i Östeuropa. Vi samarbetar med svenska och internationella forskare och experter och har en rad olika kompetenser i vårt nätverk. Vårt arbete utgår från en nyanserad förståelse för regionens kulturer, politik och samhällsskeenden och vad som krävs för att effektivt stödja ett försvar av mänskliga rättigheter.

Våra insatser syftar till att stärka förmågan hos människor som lever under förtryck att försvara sina friheter och rättigheter. Vill vill stärka människors möjligheter att stå emot diktaturer som i Belarus och Ryssland, och stödja dem som drabbas av sådana regimers förtryck och aggression. Vi vill att människor ska kunna bibehålla en förmåga att organisera sig och bygga motståndskraft mot människorättskränkningar och folkrättsbrott, stärka sina lokala civilsamhällens förmåga att arbeta demokratiskt och effektivt försvara fri- och rättigheter.

Genom att sprida information om utvecklingen i regionen och vara en kunnig och engagerad röst i Sverige arbetar vi också för ett fortsatt starkt svenskt engagemang för frihet, mänskliga rättigheter och demokrati i Östeuropa.

Läs våra versamhetsberättelser.

Organisation

Östgruppen grundades 2005 som en grupp inom Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, men utvecklades sedan till en egen organisation. Vi är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening med ett kontor i Stockholm, med idag 8 anställda.

Policy- och styrdokument

Våra värderingar ska genomsyra hela vår verksamhet. För mer information om de regler och riktlinjer som styr Östgruppens arbete, läs våra policy- och styrdokument.

Tre snabba frågor till Östgruppens ordförande

Ukraina plågas av krig, medan de ansvariga i Ryssland stärker sitt grepp över den egna befolkningen. I Belarus växer repressionen och Georgien är på väg in på en farlig auktoritär väg. Finns det något hopp?

– Ljuset i mörkret är de modiga människor kämpar för förändring och för att försvara sin frihet och sina rättigheter. Det ukrainska folket står upp och kämpar varje dag, och det är vår skyldighet att bistå dem i den kampen på olika sätt. I Belarus har vi sett kreativa exempel på motstånd de senaste åren, i Georgien finns en ung befolkning som protesterar och organiserar sig mot auktoritärt styre. I Ryssland finns fortfarande de som går emot strömmen, och på olika sätt protesterar mot kriget och arbetar för mänskliga rättigheter. Exemplen på goda krafter är många, trots att vi lever i en tid av växande auktoritära krafter.

Vilka frågor vill du prioritera som ordförande?

– Vi ska utveckla vårt stöd för Ukraina och samtidigt fortsätta finnas för våra vänner i andra östliga grannländer som kämpar varje dag för människors fri- och rättigheter. Vårt arbete är långsiktigt. Östgruppen befinner sig i en spännande utvecklingsfas. Många vill engagera sig, många vill göra skillnad. Vi har goda möjligheter att ta tillvara på detta genom att nå ut till potentiella medlemmar och givare. Vi kan vara en möjlighet för människor att kanalisera sin vilja att bidra.

– Östgruppen ska såklart fortsätta att vara en blåslampa på Sveriges politiker, och ligga på för ökat demokratistöd till flera länder i Östeuropa. Vi vill se ett långsiktigt stöd för Ukraina, och ett fortsatt engagemang för regionen som helhet. Det finns samtidigt en risk att det som pågår i övriga regionen hamnar i medieskugga. Därför är det väldigt viktigt att vi fortsätter vårt opinionsbildande och kunskapsspridande arbete.

Varför bör man bli medlem i Östgruppen?

– Du får en unik möjlighet att lära dig mer om regionen i stort och bidra till att göra konkret skillnad för de som kämpar för förändring i sina länder. Som medlem får du också spännande chanser att träffa våra gäster – vi har återkommande internationella gäster som håller föredrag och samtal. Människorättsförsvarare och ledare för demokratirörelser, personer som befinner sig mitt i händelsernas centrum.