Messages from Belarus

belarusLyssna på vitrysk musik!

På Messages from Belarus presenterar vi ett urval av låtar och artister, ett smakprov på vad det belarusiska musiklivet har att erbjuda. Här finns allt från tung hardcore till modern melankoli.

Den vitryska musiken lever, och den är sjukt bra, svängig och intressant! Vi hoppas att vi med “Messages from Belarus” lyckas väcka ditt intresse för både vitrysk musik och för Vitryssland som land, och hoppas att du vill stödja den vitryska demokratirörelsen.

 

Provlyssna på Myspace nu!

Hämta “Messages from Belarus”-affischen här

plyta

Köp skivan för 80 kr/st på Örat, Kungsgatan, Uppsala. Eller beställ den och få den på posten (frakt 20 kr tillkommer).

Vid beställning sätter du in pengar på Östgruppens bankgiro: 205-2447. Ange ditt namn i meddelanderaden och skicka samtidigt ett mail till Hanna Söderbaum [[email protected]] med dina kontaktuppgifter och adress dit du vill ha skivan levererad. Allt överskott går oavkortat till Östgruppens Vitrysslandsverksamhet.

 

Om artister och spår:

Akana-NHS feat. Apple Tea – Zjyto palaveje

Akana-NHS bildades 2006 som en fortsättning på Etna-NHS. Med Akana-NHS kom ett antal nya musikanter in i spelet och nu kör de etno-jazz så det svänger om både stämband och armar. Akana-NHS har här tagit sig an ett traditionellt stycke som brukade sjungas av kvinnor vid rågskörden och ansågs lindra smärta. De här tusen år gamla visornas fortsatta aktualitet tyder på att inte mycket har förändrats i kvinnors liv, menar gruppen.

Zmitser Vajtsiusjkevitj – Arystakratka

Vajtsiusjkevitj är en av de främsta kulturpersonligheterna i dagens Belarus. Han har gjort sig känd inte minst genom sina tonsättningar av moderna belarusiska poeter. Hans bidrag på denna skiva är en tonsatt dikt av Ryhor Baradulin.

Port Mone – Castles in the sky

Port Mone har funnits sedan 2005 och spelar vad vissa klassificerar som avantgarde, andra som ?modern melankoli?. Klart är iallafall att de framför sina instrumentala verk med musikalisk klockrenhet och känsla. Deras första album heter ‘dip’ och spelades in under hösten 2008.

Indiga – Zajenka

Indiga bildades 2002 och har sedan dess spelat sin uttrycksfulla etno-pop i olika uppsättningar men alltid med sångerskan Rusia som frontfigur. 2004 gav de ut sitt debutalbum på vilket poeten Andrej Chadanovitj tillsammans med Rusia står för texterna, som alla är på belarusiska. Låten på den här skivan är hämtad ifrån singeln Zajenka (2006).

Viktar Sjalkevitj – Pesnja pra kasu

Sjalkevitj är trubadur och skådespelare och har haft en given plats på den belarusiska kulturscenen under 1990- och 2000-talet. I sina sånger blandar han högt och lågt och ger plats åt både humor och romantiska stämningar. På denna skiva bidrar han med en tonsatt dikt av poeten Larysa Henijusj.

Gurzuf – O sile

Gurzuf har sedan de bildades år 2005 framträtt med sin känslosamma musik på en rad musikscener i Ryssland, Polen, Frankrike och England. Deras första album, ‘Non existent cinema’ spelades in under våren år 2007.

Drum Ecstasy – Akyka twist

Drum Ecstasy bildades 1993 och har sedan dess energiskt trummat igång raves, företagsfester, kulturtillställningar och oppositionsmanifestationer. De har turnerat ‘kontinentala’ Europa runt vid flera tillfällen och i Ryssland slog de igenom efter soundtracket till den ryska storfilmen Nattens väktare (Notjnoj dozor). Första skivan ?Drums Only? kom ut 2004, och H.D.M.

Tav.Mauzer – Ja zastanusia

Tav.Mauzer spelar hardcore som lämnar få oberörda, med texter som ofta rymmer ett frihetssträvande politiskt budskap. Bandet har blivit mycket populärt hos den belarusiska ungdomsgenerationen.

Krama – Mama

Krama är ett närmast legendariskt bluesrockband som varit mycket populärt i Belarus ända sedan början av 1990-talet. Krama har hittills gett ut åtta skivor och räknas som ett av landets främsta band. De har också fått flera prestigefulla utmärkelser.

Eduard Akulin – Pahonja

Akulin är poet och trubadur. Hans musik är ofta romantisk, och ett vanligt förekommande motiv i texterna är kärleken till det belarusiska kulturarvet.

Kasia Kamotskaja – Maja kraina

Kamotskaja är en trubadur med säregen och känslosam sångstil. Hon är med sina sånger en viktig förgrundsfigur för den belarusiska demokratirörelsen. Här bidrar hon med en hyllningssång till sitt hemland.