Pressrum

Upcoming event
November
16
2021
November
17
2021
November
18
2021

Östdagar 16-18 november 2021: Mänskliga rättigheter 30 år efter Sovjetunionens fall

Published Belarus, Filmvisning, Kalendarium, Kaukasus, Ryssland, Seminarier, Ukraina

Välkommen till årets Östdagar! Den 16-18 november går årets Östdagar av stapeln. Ett tre dagar långt evenemang där situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus, Ryssland och Ukraina belyses genom inbjudna människorättsförsvarare från de olika länderna. Det är i år 30 år sedan Sovjetunionens upplösning. Evenemanget behandlar de dagsaktuella utmaningar och möjligheter som råder i respektive land, men blickar… Continue reading

Månadens människorättsförsvarare: Jevhenija Zakrevska

Published Månadens människorättsförsvarare, Ukraina

På tur att porträtteras i Östgruppens serie “Månadens människorättsförsvarare” är Jevhenija Zakrevska, ukrainsk människorättsadvokat. Mest känd som försvarare av de ungdomar som misshandlades i samband med en attack mot studenter på Majdan i ukrainska Kyjv natten till 30 november 2013. Östgruppen har talat med henne om engagemang, motivation och om dagens situation i Ukraina.

Previous event
June
23
2021

Medlemsmöte med tema: “Engagemang”

Published Kalendarium, Medlemsmöte

Medlemsmöte 23 juni kl 16.30-17.45. Östgruppens ordförande Martin Uggla, som nyligen blev korad till “Biståndsdebattens mäktigaste”, berättar om hur hans engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter började. Samtal oss medlemmar emellan – varför är vi medlemmar i Östgruppen och hur kan och vill vi kanalisera vårt engagemang? Philipp Galtsov, infomationshandläggare på Östgruppen, talar om vad han ser att vi medlemmar i Östgruppen konkret kan göra. Vi tittar även lite på vad vi gjort under året i föreningen.

Previous event
June
12
2021

Demonstration till stöd för fängslade människorättsförsvarare, politiker och journalister i Belarus

Published Belarus, Kalendarium, Manifestation

Den 12 juni, kl 10–12 genomför vi en demonstration till stöd för fängslade människorättsförsvarare, politiker och journalister i Belarus, på Norrmalmstorg i Stockholm. Det finns utrymme för 40 personer och vi ber alla er som kommer att hålla avstånd och lyssna på oss som arrangörer, ifall för många samlas på en och samma gång. Med lite tålamod kan alla som vill närvara under de två timmarna.

Martin Uggla utsedd till Biståndsdebattens mäktigaste 2021

Published Östgruppen ,

Östgruppens ordförande Martin Uggla tar förstaplatsen i Global Bar Magazines rankning av biståndsdebattens mäktigaste 2021. Det beskedet kom imorse. Martin Uggla och Östgruppen känner sig glada, stolta och hedrade.

Ur juryns motivering: “Martin Uggla och Östgruppen visar att en liten organisation kan åstadkomma mycket i en stor och viktig fråga. Martin Uggla fick näst högst antal röster och är sannolikt den som synts mest i medier bland de nominerade under det senaste året. Juryn imponerades också stort av hans arbete.”

Previous event
June
04
2021

Världsmiljödagen: Försvara miljön – stötta civilsamhället!

Published Belarus, Kalendarium, Ryssland, Seminarier, Seminarium ,

For English, click and scroll down in post…

Den 5 juni infaller Världsmiljödagen, en temadag instiftad av FN och som sedan 1974 årligen uppmärksammats i syfte att skapa medvetenhet och uppmuntra till handling för att skydda miljön. Världsmiljödagen organiseras av det program som samordnar Förenta Nationernas miljöarbete, men uppmärksammas av människor världen över. Östgruppen uppmärksammar i år Världsmiljödagen genom ett seminarium den 4 juni om miljöförsvarares möjligheter att verka i Belarus och Ryssland.

Previous event
May
21
2021

Seminarium: Rättstatsuppbyggnad och antikorruptionsreformer i Ukraina

Published Kalendarium, Seminarium, Ukraina

Uppdatering 31/5 2021: För dig som missade seminariet när det hölls – nu finns det upplagt på vår Youtube-kanal. Du hittar det här: https://www.youtube.com/watch?v=dxUv9ZnBMI4

Lunchseminarium om antikorruptionsarbetet i Ukraina. Hur ser rättstatutvecklingen ut i Ukraina? Vilka reformer har gjorts sedan 2019 och har de varit framgångsrika? Hur kan Sverige bli mer aktiv i den processen och vad har vi redan gjort?

Medverkande: Tetijana Sjevtjuk, koordinator för internationellt samarbete, ”Center mot korruption” (Ukraina), Khrystyna Parandii, Political Officer Svenska Ambassaden i Ukraina, Lars Thomsson, riksdagsledamot (C), ledamot i OSSE delegationen, Maria Nilsson, riksdagsledamot (L). Moderator: Tobias Ljungvall, Östgruppen.

Ny rapport från Östgruppen om det svenska biståndet till Belarus.

Published Belarus, Publikationer

Östgruppens nya skrift ”Inga mer pengar till människorättsbrottslingar?” granskar de senaste årens svenska Belarusbistånd. Det är särskilt det svenska biståndet till statliga aktörer, under den belarusiska diktaturregimens strikta kontroll, som har stått i fokus för granskningen. I rapporten presenteras bland annat flera exempel på insatser som involverat eller till och med styrts av personer som själva kan misstänkas bära ansvar för allvarliga människorättsbrott.