Pressrum

Ny rapport från Östgruppen om det svenska biståndet till Belarus.

Published Belarus, Publikationer

Östgruppens nya skrift ”Inga mer pengar till människorättsbrottslingar?” granskar de senaste årens svenska Belarusbistånd. Det är särskilt det svenska biståndet till statliga aktörer, under den belarusiska diktaturregimens strikta kontroll, som har stått i fokus för granskningen. I rapporten presenteras bland annat flera exempel på insatser som involverat eller till och med styrts av personer som själva kan misstänkas bära ansvar för allvarliga människorättsbrott.

Previous event
April
15
2021

Medlemsmöte via Zoom 15/4 om Nagorno Karabach

Published Kalendarium, Medlemsmöte, På gång

Östgruppens Maria Hamberg ger en bakgrund till konflikten och Rasmus Canbäck, frilansjournalist och skribent för Blankspot som nyligen varit i Nagorno Karabach och Armenien, kommer att berätta om situationen efter kriget. Östgruppens Philipp Galtsov kommer även att presentera en enkät om engagemang, genom vilken du som medlem har möjlighet att dela med dig av vad som motiverar och engagerar dig.

Tid: Torsdag den 15:e april kl 18.00-19.30
Plats: ZOOM

OBS! anmäl dig till [email protected] innan den 15/4 för att få en länk till mötet.

Vad vi alla kan göra för att stödja ett demokratiskt Belarus

Published Artikel, Belarus , , , , , ,

Känner du att du gärna skulle vilja stödja den belarusiska demokratirörelsen på något sätt men har svårt att komma på hur? Det finns mycket du faktiskt kan göra, allt från att skriva ett vykort till en politisk fånge eller dela information, till att stödja utsatta belarusier ekonomiskt via de fonder som har skapats via lokala initiativ. Ta del av Östgruppens konkreta tips.

Bild: Anna Redko

Boksläpp: Rysk November, av Tobias Ljungvall

Published Östgruppen, Ryssland

I november 2019 bilade Östgruppens Tobias Ljungvall genom Murmansklänet och Karelen och intervjuade människor ur det ryska civilsamhället. Resultatet blev boken Rysk november som vi nu är stolta att kunna presentera i samarbete med förlaget Ruin, där den ingår i en serie reseskildringar.

Information från Valberedningen inför årsmöte 29 april

Published Årsmöte, Östgruppen

Hej Östvänner, Hoppas ni mår bra, tiderna till trots! Det var ju bara fem månader sen vi hade vårt årsmöte, men icke desto mindre är det nu dags för oss på valberedningen att kavla upp armarna igen och börja valberedandet. Som en demokratisk förening, kommer årsmötet att välja på ett år: ordförande, kassör, styrelseledamöter (högst 5 enligt stadgar), styrelsesuppleanter (högst… Continue reading

Previous event
March
19
2021

Östgruppen på Littfest den 19 mars

Published Globala torget, Kalendarium, Ryssland , , , , ,

Den 19 mars gästas Umeå Littfest av Globala Torget med de två programmen ”Varning! Frihet i fara” och ”Kvinnor i krig”. Programmen tar avsats från samtidslitteratur, poesi och det internationella civilsamhället och behandlar den rådande situationen i världen. Östgruppen deltar i programmet ”Varning! Frihet i fara” den 19 mars. Östgruppens Tobias Ljungvall samtalar med Anna-Lena Laurén, journalist och författare, i programpunkten ”Sammetsdiktaturen Ryssland”, samt deltar i ett samtal med Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, och Annika Strandhäll, ledamot utrikesutskottet. Båda samtalen leds av Erik Larsson från Arbetet Global.

Månadens människorättsförsvarare: Semjon Simonov

Published Månadens människorättsförsvarare, Ryssland

Först ut i Östgruppens nya serie porträtt av människorättsförsvarare verksamma i fält är Semjon Simonov, jurist och ordförande för det södra människorättscentret i Sotji. Vår tanke är att här fokusera på frågor som ligger lite vid sidan av det som träder fram när man följer nyhetsflödet på vår sida iöst.nu. Det kan till exempel handla om att söka svar på frågor om drivkrafter och omständigheter bakom avgörande vägval. Formen är enkel: frågor och svar. Semjons engagemang har gjort honom till föremål för ständiga trakasserier från myndigheternas sida och han är för närvarande föremål för en segdragen rättsprocess. Nästa förhandling i ärendet äger rum den 9 mars 2020.

Previous event
March
22
2021

Seminarium inför Frihetsdagen den 25 mars: Den fortsatta vägen till demokrati i Belarus

Published Belarus, Kalendarium, Seminarier

Den 25 mars infaller Frihetsdagen i Belarus. Kommer den att bli startskottet för en ny demonstrationsvåg i Belarus? Hur ser demokratirörelsens förutsättningar för en ny kraftsamling ut, hur stark är protestviljan på landets stora företag och hur kan omvärlden bidra till en positiv förändring? Hur kommer Svjatlana Tsichanouskaja och det koordinerande råd som utmanat den sittande diktaturregimen att fortsätta sitt arbete? Se livesändningen samtalet på Östgruppens facebooksida.