Varmt välkommen till Östgruppens digitala Östdagar!

OBS! Hela det digitala programmet finns nu samlat och upplagt för streaming på Östgruppens Youtube-kanal! Du hittar dem här!

Den 14-15 december arrangerar Östgruppen för första gången ”Östdagar”, med fokus på Ukraina, Belarus, Ryssland och Norra Kaukasus.

Programmen kommer att sändas på Östgruppens Youtubekanal och Facebook (du hittar sändningen genom eventet där)

Nytt för i år är att samtliga program är förinspelade och även kommer att finnas tillgängliga i efterhand. Du som tittare är som alltid varmt välkommen att ställa frågor i kommentarsfälten, sociala medier, eller via epost till [email protected]

Vi hoppas att ni ser framemot dessa dagar lika mycket som vi! Följ oss gärna på våra sociala medier för löpande uppdateringar om programmen: Twitter, Instagram, Facebook.

14 december

Belarus

13:00 Längtan efter förändring – Ales Bjaljatski och det belarusiska civilsamhällets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter 

Språk: svenska, engelska, ryska och belarusiska (ryska och belarusiska textat till svenska)

I över 30 år har Ales Bjaljatski kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus. År 1996 grundade han organisationen Vjasna som sedan dess även utgjort ett stöd till politiska fångar i landet. Lär känna Ales – som i år tilldelats Right Livelihoodpriset – och Vjasna genom en skildring av deras mångåriga och envetna arbete. Programmet ger också en allmän inblick i civilsamhällets engagemang och de risker som detta medför. I nästan tre år var Ales fängslad på politiska grunder och idag finns 146 politiska fångar i Belarus. Vilka utsikter finns för en demokratisk förändring i landet?

Ukraina

14:00 Anti-korruption och ett ökat ansvarsutkrävande i Ukraina

Språk: engelska 

Efter Euromajdan-revolutionen med start i november 2013 har Ukraina genomfört en storskalig antikorruptionsreform. Från 2013 har det skett en positiv utveckling och landet har gått från 26 till 30 poäng enligt Transparency Internationals korruptionsindex, en skala där 0 är mycket korrupt och 100 är lite korrupt. I detta samtal ger Olena Tregub, Generalsekreterare vid NAKO (oberoende kommittén för anti-korruption inom Ukrainas försvar) på Transparency International Ukraina, och Olena Podolian, Forskningsassistent vid Södertörns Högskola, en bild av hur situationen ser ut idag och de framgångar och utmaningar som anti-korruptionsarbetet står inför.

15:00 De modiga människorättsförsvararna i Ukraina

Språk: ryska och engelska (ryska textat till svenska) 

Möt tre kvinnor som kämpar för mänskliga rättigheter i Ukraina. Hör Olena Sjevtjenko, organisationschef Insight, berätta om situationen för hbtqi-personer och kvinnors rättigheter samt hur civilsamhället arbetar för att främja en positiv utveckling.

Vera Jastrebova, ordförande för Östliga människorättsgruppen i Donbas ger en uppdaterad bild av människorättssituationen i Donbass där kriget nu fortlöpt sedan 2014 och berättar bland annat om efterlevnaden av mänskliga rättigheter i de områden som inte kontrolleras av Ukraina.

Lutfie Zudijeva, mr-aktivist i människorättsrörelsen Krimsk Solidaritet, arbetar för att stödja krimtatariska politiska fångar. Hör henne berätta om organisationens arbete, hur den krimtatariska befolkningen påverkas av annekteringen och hur situationen skiljer sig åt från då Krim kontrollerades av Ukraina.

Visste du att Östgruppen har startat en podd?
Du hittar ”Östpodden” på Spotify och iöst.nu

15 december

Ryssland

13:00 En miljörörelse för förändring 

Språk: engelska och ryska (ryska textat till svenska) 

I takt med att civilsamhället i Ryssland utsätts för allt större press har även ryska miljöförsvarare fått det allt svårare att verka. De ryska miljöaktivisternas kamp utmanar ofta både den politiska och ekonomiska makten, vilket gör dem extra utsatta. Trots de stora risker som arbetet medför växer intresset för miljöfrågorna i Ryssland och väljer många att engagera sig. Dessutom ger arbetet ofta positivt resultat. Lär känna den ryska miljörörelsen genom Anna Kirejeva, journalist i Murmansk, Vitalij Servetnik, miljö- och människorättsförsvarare i Sankt Petersburg, Anastasija Kotjneva från miljörörelsen 42 i Archangelsk, Arsjak Makitjyan som leder Fridays for Future i Ryssland, Karina Gorbatjeva som deltagit i kampen för att rädda berget Kusjtau i Basjkirien samt Dmitrij Sjevtjenko från medborgarinitiativet mot miljöbrott i Krasnodar.

Norra Kaukasus

14:00 Ingusjiens politiska fångar

Språk: engelska och ryska (ryska textat till svenska) 

I den ryska delrepubliken Ingusjien sitter flertalet personer åtalade efter att ha deltagit i de omfattande protester som genomförts i republiken vintern 2018-2019. Protesterna rörde till en början en gränsöverenskommelse vilken innebar att en del av Ingusjien skulle övergå till Tjetjenien. Protesterna kom snart att även omfatta korruption i republiken och bli en protest mot republikens ledare. Sju personer har pekats ut som protesternas ledare och anklagas för att ha anstiftat våld mot ordningsmakten samt organisering av och deltagande i ett extremistiskt sällskap. De har redan suttit frihetsberövade i över ett år och om de döms riskerar de upp till 10 års fängelse. Elizaveta Alexandrova-Zorina, journalist, och Magamed Abubakarov, advokat till en av de åtalade, berättar om de bakomliggande faktorer som fick så många att gå ut och protestera, vilka de fängslade aktivisterna är och hur den kommande rättsprocessen ser ut.

15:00 Tjetjenien väntar ännu på rättvisa

Språk: engelska och svenska (ryska textat till svenska)

Under Tjetjenienkrigen begicks ohyggliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Europadomstolen har fällt Ryssland i hundratals fall gällande krigsförbrytelser i Tjetjenien. Många av förövarna är kända, men straffriheten är utbredd. Östgruppen har tidigare uppmärksammat frågan i rapporten ”Tjetjenien väntar ännu på rättvisa” och släpper nu en uppdaterad version av rapporten. Martin Uggla, ordförande Östgruppen, Kirill Koroteev, advokat vid människorättsorganisationen Agora, och Thomas Hammarberg, riksdagsledamot (s) reflekterar över vilka möjligheter som finns för det internationella samfundet att se till att frågan inte glöms bort och förövarna ställs inför rätta.

Är det något som du saknar eller skulle vilja se mer av i Östgruppens program? Vi vill gärna veta vad du tycker! Varmt välkommen att fylla i förslag på teman och/eller gäster kopplat till våra fokusområden här

Rulla till toppen