Stöd belarusiernas kamp för demokrati på ”Solidaritetsdagen för Belarus”

Den 7 februari har den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja utlyst till Solidaritetsdag för Belarus, eftersom det då är ett halvår sedan de fredliga protesterna mot det stulna valet i Belarus inleddes. Det finns all anledning att påminna världen om att situationen i Belarus är oförändrad och att brotten mot grundläggande mänskliga rättigheter fortsatt att trappas upp samtidigt som avtagande protester och ”konkurrerande” världshändelser gjort att nyhetsflödet om utvecklingen i Belarus minskat avsevärt.

Alla som vill visa sitt stöd för kraven på respekt för demokratiska och mänskliga rättigheter uppmanas att göra så genom bilder och hälsningar under hashtaggen #StandWithBelarus i sociala medier och på digitala plattformar. Tsichanouskaja har på sin hemsida därtill listat en rad konkreta förslag på vad mer man kan göra runt om i världen.

Här i Sverige har ”Sveriges Belarusier” uppmanat alla som vill och kan att ansluta till deras kampanj ”Solidaritetsfika med Belarus”.

Vad innebär det? Här är deras förslag:

  1. Smycka bordet med belarusiernas traditionella färger rött och vitt. Det kan vara dukar, servetter, blommor eller kanske själva bakverket. Det är bara fantasin som sätter gränser!
  2. Brygg en kanna te/kaffe och duka fram något gott till.
  3. Fika! Utomhus eller inomhus, med personer du får fika med i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, högst 8 till antal – tänkt på att hålla avstånd!
  4. Lyssna gärna på belarusiska protestlåtar på spotify, försök att sjunga med!
  5. Berätta om din fika för oss och människor i Belarus genom att publicera en bild eller video här i gruppen eller/och på Facebook eller Instagram med hashtag #standwithbelarus #solidaritetsfika. Tänk på att skriva var någonstans i Sverige du befinner dig och gör ditt inlägg delbart. Är det några andra personer i bild får de vara med på att bli fotograferade. Det viktigaste är dock att vita och röda färger syns!

Läs mer om aktionen på deras Facebook-event.

Vi i Östgruppen vill själva passa på att uppmana alla som kan att skriva brev eller vykort till de politiska fångarna i Belarus dagen till ära. Det är en tydlig och enkel sak du kan göra som samtidigt betyder väldigt mycket för den som får hälsningen från dig. Om antalet hälsningar når en viss volym så  blir det dessutom en tydlig signal till administrationen på den institution som personen ifråga befinner sig på, om att människor runt om i världen faktiskt bryr sig om vad som sker där. Vi tror att betydelsen av den typen av signaler inte skall underskattas. Det handlar om isolerade miljöer där insynen från omvärlden är minimal. En ström av vykort påminner alla inblandade om att det är många där ute som faktiskt bryr sig om vad som sker där och den typen av insikter påverkar faktiskt hur personalen konkret förhåller sig till fångarna på samma institution.

I samband med att du skriver din hälsning så publicera gärna ett foto på vykortet eller brevet på Facebook eller Instagram med hashtagen #FrittBelarus.

Vi vill särskilt fokuseratre fängslade belarusiska MR-försvarare denna dag

1. Tatsiana Lasitsa, som är en människorättsaktivistst från staden Retjnitsa och är aktiv inom Vjasnas volontärtjänst. Tatsiana häktades den 21:a januari 2021 på Minsks flygplats. Hon sitter i förvar i Homel i väntan på åtal.

Ni kan läsa mer om Tatsiana här (på Vjasnas sida om politiska fångar).

Adress: Pre-trial detention center No. 3, 246003, Homieĺ, vulica Knižnaja 1A

2. Leanid Sudalenka, som är människorsrättsaktivist och ordförande för Homel-avdelningen för Människorättscentret ”Vjasna”. År 2018 tilldelades han det franska prestigefyllda priset ”Freedom-Equality-Brotherhood”. År 2019 blev han vinnare av den belarusiska nomineringen ”National Human Rights Prize ”. Leanid Sudalenka har försvarat mänskliga rättigheter i 20 år och har tillhandahållit gratis juridisk hjälp, bland annat genom att förbereda individuella klagomål till FN: s mänskliga rättighetskommitté på uppdrag av belarusiska medborgare vars rättigheter kränkts av regimen. Leanid Sudalenka gästade Östgruppens Belarusdagar 2017.

Adress: Pre-trial detention center No. 3, 246003, Homieĺ, vulica Knižnaja 1A

3. 35-åriga Marfa Rabkova, som sitter fängslad sedan 17:e september 2020. Hon är koordinator för det belarusiska Människorättscentret Vjasnas volontärtjänst och student på Europeiska Humanistiska Universitetet. Under hennes ledning har volontärer i Minsk utbildats och övervakat fredliga demonstrationer och domstolsförhandlingar i rättsprocesser mot enskilda deltagare i dessa. Läs mer om Marfa här (på Vjasnas sida om politiska fångar).

Mer info om Leanid finns här (på vår nyhetsportal iöst.nu) och här (på Vjasnas sida om politiska fångar).

Adress: Pre-trial detention center No. 1, 220030, Minsk, vulica Valadarskaha 2

Mer information om aktionen hittar du på vårt Facebook-event.

Vad kan man skriva till personer som befinner sig på häkte eller i fängelse i Belarus? Läs Östgruppens tips här!

Besök även Vjasnas hemsida om politiska fångar!

Lycka till!

Rulla till toppen