Solidaritetsmanifestation och kulturkväll för mänskliga rättigheter i Belarus!

Den 21 maj uppmärksammar vi Solidaritetsdagen för politiska fångar i Belarus. Detta datum markerar årsdagen för Vitold Ashurak död, en belarusisk demokratiaktivist som tragiskt avled i fängelse under oklara omständigheter. Han var en av många som fängslats för sitt deltagande i protesterna som följde efter det förfalskade valet 2020. Vi samlas för att hedra hans minne och visa solidaritet med alla som fortsätter att kämpa för frihet och rättvisa under extremt svåra förhållanden. 

Huvudtalare: Svjatlana Tsichanoŭskaja

Vi är stolta över att presentera Svjatlana Tsichanoŭskaja, den belarusiska demokratirörelsens presidentkandidat, som sannolikt skulle ha vunnit valet om det hade genomförts enligt demokratiska spelregler och sedan tvingades till exil. Hennes närvaro och tal kommer att belysa det fortsatta motståndet mot det förtryckande styret och hennes vision om en fri och demokratisk framtid för Belarus. 

Övergång till kulturevenemang 
Direkt efter manifestationen på Sergels Torg, fortsätter kvällen med ett kulturprogram på Kulturhuset Stadsteatern. Under programmet ”my future, an empty seat” kommer vi att utforska och hylla belarusisk kultur genom musik, poesi och dialog. Medverkande inkluderar författaren Eva Vezjnavets, poeten Valzhyna Mort, och musikern Sveta Ben, kulturminister Parisa Liljestrand med fler gäster från både Belarus och Sverige. Inträdesavgiften på 100 kr för kulturevenemanget går oavkortat till människorättsorganisationen Vjasnas arbete med politiska fångar och deras familjer. Biljetter finns tillgängliga genom evenemangets Facebook-sida: https://www.facebook.com/events/1435284783766464/ 

Vikten av din närvaro
Ditt engagemang är vitalt. Genom att delta visar du ditt stöd och bidrar till internationell medvetenhet om de pågående övergreppen i Belarus. Varje person som samlas här idag spelar en roll i den globala rörelsen för mänskliga rättigheter och demokrati. 

Vi ser fram emot att välkomna dig och dina vänner för att tillsammans göra en skillnad. Din röst är viktig i kampen för ett fritt Belarus.

Rulla till toppen