Kväll Blankspot: Hur mår det ryska civilsamhället?

Den 23 maj klockan 17:00 öppnar vi dörrarna till Blankspots lokaler. Under kvällen diskuterar vi hur det ryska civilsamhället mår. Hur har invasionen den 24 februari 2022 av Ukraina påverkat arbetet i Ryssland?

Få har undgått att det ryska civilsamhället de senaste åren krympt till ett existensminimum. Lokala och utländska organisationer har lämnat landet i takt med att lagarna stramats åt och modiga demokratiaktivister har antingen tystats eller flytt när polisräderna blir allt vanligare.
Med den upptrappade ryska invasionen av Ukraina i fjol accelererade utvecklingen ytterligare. Några av de största människorättsorganisationerna har blivit tvingade att stänga igen sina dörrar och aktivister har tystats.
Den som yttrar ordet “vojna” – krig – riskerar att bli kastad i fängelse. Den som väljer att stanna har det senaste året fått nya spelregler att förhålla sig till. Den som väljer att lämna gör det på en nåder där dörren till hemmet kanske stängts för alltid.

Blankspot bjuder tillsammans med Östgruppen in till ett samtal om hur det är att vara oppositionell eller journalist i dagens Ryssland.
Kvällen inleds med 15 minuter reflektioner om Östgruppens arbete och går därefter över i ett panelsamtal med Philipp Galtsov och Timofej Martynenko.

I panelen:
– Philipp Galtsov kom som politisk flykting till Sverige från Ryssland 2012 och arbetar idag för Östgruppen. Han har lång erfarenhet av samverkan av aktivism i Ryssland.
– Timofej Martynenko är aktiv inom den ryska ungdomsrörelsen Vesna och har tidigare varit en del av Aleksander Navalnyjs team. Idag är han politisk flykting i Sverige.

Samtalet modereras av Blankspots Rasmus Canbäck. Fler namn i panelen kan tillkomma.

Tid: 23 maj klockan 17:00 (samtalet börjar 17:30).
Plats: Wallingatan 37 (Stakston Media/Blankspot).
Kostnad: 50 kronor (fritt för prenumeranter). Betalning vid dörren.
Håll dig uppdaterad om evenemanget via Facebook: https://fb.me/e/4s6MQkQOm

Föranmälan sker till [email protected]
Det finns alkoholhaltig dryck till självkostnadspris.

Rulla till toppen