Tag Archives: pressmeddelande

Vitrysk dissident drabbad av Telia Sonera till Sverige

Published På gång, Pressmeddelanden, Vitryssland , , , , , , , ,

Journalisten Natalja Radzina är redaktör för den vitryska oppositionella nyhetssajten Chartyja97, som periodvis drabbats hårt av regimens förtryck, bland annat med hjälp av Telia Soneras intressebolag i landet. Nästa vecka gästar hon Sverige för att medverka i Östgruppens Belarusdagar. Radzina finns tillgänglig för intervjuer under sitt Sverigebesök. Nyhetssajten Chartyja97 – www.charter97.org – utsätts regelbundet för repressiva åtgärder från regimens sida. Den är… Continue reading

Internationellt uttalande på ettårsdagen av presidentvalet i Vitryssland

Published Belarus, Föreningsfrihet, Öppet brev, Pressmeddelanden, Vitryssland , , , , , , , ,

I ett gemensamt uttalande riktar idag Östgruppen tillsammans med ytterligare 18 organisationer från olika länder flera krav till den vitryska regimen, mot bakgrund av den allvarliga människorättssituationen i landet. I uttalandet krävs bland annat ett villkorslöst frigivande av samtliga politiska fångar och respekt för föreningsfriheten, samt ett omedelbart moratorium för verkställande av dödsstraff.

Rysk människorättsexpert på Sverigebesök

Published Föreningsfrihet, Mötesfrihet, På gång, Pressmeddelanden, Ryssland , , , , , , , , ,

Den 21-22 november arrangerar Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter flera seminarier i Stockholm om den alltmer inskränkta förenings- och mötesfriheten i många av världens länder, med särskilt fokus på Östeuropa. Vid seminarierna medverkar en av Rysslands främsta experter på området, Dmitrij Makarov. Under vistelsen i Sverige finns Makarov tillgänglig för intervjuer.