”Ställ den ryska försvarsledningen inför rätta”

Östgruppens Philipp Galtsov talade på manifestation mot kriget i Ukraina den 19 februari, inför ettårsdagen av den fullskaliga invasionen. Här är Philipps tal:

Vi i Östgruppen fortsätter vårt arbete för att stärka mänskliga rättigheter i Ukraina, Belarus och Ryssland. Regeringens nedskärningar i biståndet har slagit hårt mot vår verksamhet men vi kommer att fortsätta vårt jobb trots det. 

Idag vill jag uppmärksamma de ukrainska mr-försvarare som stannade kvar i landet. De fortsätter att dokumentera krigs – och människorättsbrott. Fredspristagaren Center for Civil Liberties har tillsammans med andra ukrainska organisationer startat initiativet Tribunal mot Putin. Butja, Mariupol, Borodjanka… massiva raketatacker, avrättningar. Vladimir Putin, Valerij Gerasimov, Sergej Sjoigu, Sergej Surovikin och Vagner-gruppens ägare Evgeniij Prigozjin och hela den ryska försvarsledningen måste ställas inför rätta! 

Organisationen Helping to leave och flera andra fortsätter att evakuera civila från ockuperade områden. Även de samlar vittnesmål om vidriga människorättsbrott. Det är oerhört viktigt att uppmärksamma det som sker i de ockuperade territorierna. Vi i Östgruppen är tillsammans med 11 ukrainska organisationer med i kampanjen #TerritoriesArePeople. En kampanj till stöd för bosatta i de ukrainska tillfälliga ockuperade områdena. 

När jag själv var i Ukraina och sökte asyl där som politisk flykting från Ryssland fick jag mycket hjälp. En person som hjälpt mig är den ukrainsk mr- försvarare Maksym Butkevitj. Maksim valde att gå med i det ukrainska försvaret. Maksim blev tillfångatagen och befinner sig i ryskt häkte. Vi kräver att vår kollega Maksym Butkevitj släpps fri. Läs Maksyms texter på Ordfront magazine!

Att visa solidaritet med Ukraina är fortfarande akut nödvändigt. Liksom att protestera mot Putins och Lukasjenskas diktaturer och samtidigt visa solidaritet med det ryska och belarusiska civilsamhällena. Och glöm inte bort de politiska fångar som Fredspristagaren Ales Bjaliatski och hans kollegor Valjantsin Stefanovitj och Uladzimir Labkovitj från människorättscentret Vjasna. Domen mot dem kommer att falla den 3:e mars kl.13:00. Glöm inte heller mr-försvararen Marfa Rabkova och de ryska aktivister som sitter fängslade för sina protester mot kriget.  

Ett år av solidaritet, kamp för rättvisa för, och motstånd i Ukraina! Det stärker mig i övertygelsen att det är FRIHETEN – Ukrainas frihet och därmed också vår egen frihet – som kommer att stå som segrare till slut!  

Slava Ukraini!  

Foto: Anders Mattsson

Rulla till toppen