Idag är det Marfa Rabkovas tredje födelsedag i fängelse

Det belarusiska människorättscentret Vjasnas volontärsamordnare, Marfa Rabkova, fyller idag 28 år. Det är den tredje födelsedagen i rad som hon ”firar” i fängelse. Hon var den första Vjasnamedarbetaren att gripas och hon dömdes i september i fjol till ofattbara 15 år i fängelse, i en politiskt motiverad rättegång i landets styrda rättsväsende. Samtidigt är rättegången mot Vjasnas ordförande, fredspristagaren Ales Bjaljatski, och hans två kollegor – vice ordförande Valjantsin Stefanovitj och Uladz Labkovitj – koordinator för kampanjen ”Människorättsförsvarare för fria val”, inne på sin andra dag. De riskerar att dömas till straff på mellan 7 och 12 år. Ytterligare två personer från Vjasna – Leanid Sudalenka och Andrej Tjaptuk är redan dömda till fleråriga fängelsestraff. Vjasnas sex fängslade medarbetare tillhör landets idag 1443 politiska fångar. Det är förfärligt och djupt skamligt och en indikator på hur lågt regimen har sjunkit i sin strävan efter att cementera sin egen makt.

Du kan skriva en vykortshälsning till Marfa online via Solidarity Postcards Atelier: http://bit.ly/3Ct60dC eller ett fysiskt kort (eller brev) till adress: SIZO-1, 220030, Minsk, Valadarskaha 2, Belarus.

#FreeViasna #FreeMarfa

Rulla till toppen