Vem är Östgruppens nya ordförande?

På Östgruppens extrainsatta årsmöte den första december valdes Malin Fagerberg Wikström till ny ordförande. Vi passade på att ställa fem snabba frågor till henne.

Vem är du?

– Jag är en samhällsintresserad person som jobbat med alltifrån äldreomsorg, journalistik till kommunikation i olika former. Ursprungligen från Uppsala men bor sedan länge i Stockholm tillsammans med pojkvän och en ukrainsk adoptivhund. Jag gillar långa vandringar och skidåkning och när en dröm om att bo i Jämtland.

Varför är du engagerad i mänskliga rättigheter i Östeuropa?

– Mitt intresse för Östeuropa började med en familjeresa, kort efter att muren fallit. Det fortsatte med studier i Östeuropakunskap och ryska, jobb i Moldavien och Ryssland, samt otaliga resor i regionen. Genom att vara på plats fick jag en bra förståelse för hur korruptionen och inskränkningarna av friheten påverkar vanliga människor. Länder som Ryssland och Belarus är så mycket mer än Putin och Lukasjenko – det måste vi i Sverige fortsätta att uppmärksamma.

Du tillträder posten i en mörk tid. Ukraina skakas av krig, medan de ansvariga i Ryssland stärker sitt grepp över den egna befolkningen. I Belarus har drömmen om frihet besvarats med växande repression. Ser du något ljus i mörkret?

– Ljuset i mörkret är de modiga människor riskerar sina liv för att få till en förändring. Ta bara folket i Ukraina som många trodde snabbt skulle ge upp efter den fullskaliga ryska invasionen, eller i Belarus där vi sett kreativa exempel på motstånd de senaste åren. Exemplen är många.

Vilka frågor vill du prioritera som nytillträdd ordförande?

– Östgruppen befinner sig i en spännande utvecklingsfas och nu är det viktigt att både kansli och styrelse får fokusera framåt. Jag vet att det finns många som fått upp ögonen för regionen som helhet och nu vill engagera sig. Nu när pandemin är över har Östgruppen goda möjligheter att ta tillvara på detta med fysiska medlemsträffar och aktiviteter. Östgruppen ska såklart fortsätta att vara en blåslampa på Sveriges politiker och ligga på för ökat demokratistöd till flera länder i Östeuropa. Om kriget blir långdraget finns det en risk för att det som pågår i regionen hamnar i medieskugga. Jag ser därför det opinionsbildande och kunskapsspridande arbetet som väldigt viktigt.

Varför bör man bli medlem i Östgruppen?

– Som medlem i Östgruppen får du en unik möjlighet att både lära dig mer om regionen i stort och bidra till konkret skillnad för de som kämpar för förändring på plats.

Rulla till toppen