Varma gratulationer till Uladz Labkovitj!

Östgruppen sänder sina varmaste gratulationer till Uladz (Uladzimir) Labkovitj som idag fyller 44 år. Liksom sina kollegor Ales Bjaljatski och Valjantsin Stefanovitj vars födelsedagar vi nyligen uppmärksammat firar han sin födelsedag i häkte nr 1 i Minsk. Där sitter de i väntan på rättegång sedan den 14 juli förra året. Nyligen framkom det att det till de fabricerade anklagelserna om skattebrott nu läggs anklagelser om smuggling och att de alla tre nu hotas av fängelsestraff på mellan 7-12 år.

Uladzimir är jurist och har bland annat under många år koordinerat viktiga, oberoende valövervakningskampanjer i Belarus inom ramen för koalitionen ”Människorättsförsvarare för fria val”. Han har även gästat Östgruppen Belarusdagar och är en viktig vän till flera av oss i föreningen.

De fängslade Vjasna-medlemmarna är under hård press och förhållandena på häktet ifråga beskrivs som omänskliga. Frånsett det rättsvidriga faktum att de är fängslade av politiska skäl och att häktningstiden i sig är ett brott mot gällande internationella konventioner, så kringskärs även deras rättigheter i fångenskap på olika sätt. Kontakten med omvärlden, via korrespondens och besök är till exempel kraftigt begränsad.

Du kan skriva en hälsning till Uladz via via Solidarity Postcards Atelier: https://bit.ly/3esJDf9. Det går bra att skriva på engelska! Följ instruktioner via länk!  Att skicka en hälsning är ett enkelt men viktigt sätt att visa stöd och solidaritet. Alla i Uladz, Ales och Valiks situation behöver känna att vi utanför murarna minns och tänker på dem och följer det som sker.

Hurra för Uladz! Vi tänker på dig!

Rulla till toppen