Grattishälsningar till Leonid och Ales!

Östgruppen sänder sina tankar till två belarusiska människorättsförsvarare som i helgen firar sina födelsedagar i fängelse. Båda tillhör landets nu 1346 politiska fångar.

Vi gratulerar Leanid Sudalenka (till vänster på bilden) som idag, den 23 september, fyller 56 år! Leanid är en orädd och rutinerad mr-försvarare som leder Människorättscentret Vjasnas lokalavdelning i Homel i södra Belarus. Detta är hans andra födelsedag som politisk fånge. Administrationen på fängelset i Vitebsk begränsar hans korrespondens med omvärlden och utsätter honom för regelbundna trakasserier av olika slag för att göra hans tillvaro i fångenskap extra svår. Han har precis fått rätten till ett anhörigbesök som skulle ha blivit av i slutet av oktober indragen. Leanid har i likhet med övriga politiska fångar fängslats på falska grunder. Den verkliga orsaken är att han var en central person i förmedlandet av stöd till offren för den kraftigt ökade repression som följde på protesterna mot det förfuskade presidentvalet 2020. Leonid är dömd till 3 års fängelse.

Vi gratulerar även Människorättscentret Vjasnas ordförande, Ales Bjaljatski (till höger på bilden), som fyller 60 år på söndag den 25 september. Ales är en central person i den belarusiska människorättsrörelsen och även ett internationellt känt namn. Ales har tilldelats många prestigefulla priser för sitt viktiga människorättsarbete – bland annat Right Livelyhood Award som han mottog i Sverige 2020. Liksom Leanid ”firar” han nu sin andra födelsedag i fängelse – sin femte om man räknar in det långa fängelsestraff han avtjänade som en av de politiska fångarna i efterdyningarna av presidentvalet 2010.

I ett försök att kväva organisationen berövades Människorättscentret Vjasna sin officiella registrering för snart 20 år sedan. Vjasna har dock fortsatt att verka öppet utan registrering. De formella skälen till Ales frihetsberövanden bygger på förmenta skatteförseelser. Det hör till saken att det är tekniskt omöjligt att betala skatter för verksamhet kopplad till en icke-registrerad organisation. Det är myndigheternas vägran att uppfylla internationella konventioner kring föreningsfrihet som är problemet. Ales väntar ännu på rättegång ett drygt år efter gripandet.

Du kan skriva hälsningar till Leanid och Ales genom denna webbsida (text på både belarusiska och engelska – det senare språket finner du om du skrollar ned). Din hälsning kommer att översättas och skickas med vanlig post i Belarus. Följ denna länk: bit.ly/3PIOcjz

Rulla till toppen