Ukrainas självständighetsdag. 6 månader av krig

Idag den 24 augusti firar Ukraina sin självständighetsdag – ett datum som också sammanfaller med att det gått sex månader sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

Idag tänker vi på Ukrainas folk. Vi tänker på krigets offer. Vi tänker på dem som har förlorat sina anhöriga. Vi tänker på de människor som befinner sig på flykt. Vi tänker på dem som har gjort det till sin uppgift att hjälpa till, både på plats i Ukraina och i Sverige och Europa. 

Vi tänker också på våra ukrainska kollegor som löpande dokumenterar krigsbrott – ett avgörande arbete för att krigsförbrytare skall kunna ställas till svars, inte minst de ansvariga inom den ryska försvarsledningen och Vladimir Putin själv. Butja, Borodjanka, Mariupol, Kramatorsk, Kharkiv, Izium mm. är några av de mer välkända exemplen på ukrainska städer där ryska krigsbrott har dokumenterats. Vi i Sverige och omvärlden måste också bidra till detta viktiga arbete, exempelvis genom att uppmana våra politiker att öka stödet till den ukrainska människorättsrörelsen.  

Vi vill också passa på att uppmärksamma en av våra ukrainska kollegor, Maksym Butkevitj, som sedan våren 2014 hjälpt krigets offer och försvarat flyktingars rättigheter. Han har verkat som människorättsförsvarare i 20 års tid och bland annat engagerat bekämpat rasism och hatspråk i medier. För en månad sedan blev Maksym tillfångatagen av ryska trupper. Enligt ukrainska MR-försvarare, befinner han sig i ett häkte i Luhansk-regionen. Vi hoppas att Maksim snart friges. Här kan ni se och lyssna Maskims släktingar och kollegor: https://www.youtube.com/watch?v=O7t93HVcbfo&t=8s  #FreeMaksymButkevich    

Det är många som fortsätter att hjälpa Ukrainas folk i detta akuta och svåra läge. Här listar Östgruppen några initiativ och organisationer vid sidan av de större internationella organisationer alla redan känner till. Östgruppen ställer sig bakom dessa initiativ och organisationer och vill uppmuntra alla att stödja dem ekonomiskt:   

Vostok SOS 

Kort info: har sedan kriget i Donbas bröt ut för åtta år sedan jobbat med humanitär hjälp och psykologiskt stöd till människor i de konflikttyngda delarna av landet. Den hjälpen och det stödet har gjort stor skillnad för många och behovet av liknande insatser är och kommer såklart att fortsätta vara enorma. 

Ukraine under fire – support Vostok SOS‘ aid operation! (vostok-sos.org) 

Vostok SOS på facebook: https://www.facebook.com/vostoksos 

Helping to leave 

Kort info: Ukrainskt initiativ som initierades redan på samma dag som den storskaliga ryska invasionen inleddes. Organisationen har ett nätverk med fler än 200 volontärer som bland annat hjälper personer i landet som behöver evakueras. Omkring 1000 personer om dagen får stöd och hjälp av Helping to leave. 

Stöd Helping to leave här: https://helpingtoleave.org/en#donate 

”Helping to leave” på facebook: https://www.facebook.com/helpingtoleave 

Insight 

Ukrainas viktigaste människorättsorganisation med fokus på landets HBTQ+ personer. 

Join and donate – Insight Public Organization (insight-ukraine.org)  

Fortsätt stå upp för Ukraina! Allas vår frihet står på spel.

Slava Ukraini! 

Rulla till toppen