Tre månader av krig, av människor på flykt och av fruktansvärt lidande!

Östgruppens Martin Uggla talade på manifestationen ”Stoppa Putins krig mot Ukraina” den 25:e maj utanför Ryska Ambassaden i Stockholm.

Tre månader!

Tre månader av krig, av människor på flykt och av fruktansvärt lidande!

Men också tre månader av SOLIDARITET!

En del av solidariteten står vi för genom att delta i manifestationer som denna, där vi tydligt visar att vi fördömer Putins krig och stöttar det modiga ukrainska folket. Ett annat slags – och mycket imponerande – solidaritet ser vi i Ukraina, där människor hjälper varandra att överleva genom att dela med sig av livsmedel, pengar och fordon till sina grannar, vänner och även helt obekanta människor i nöd, trots att de själva inte har något överflöd att ta av.

Tre månader av övergrepp, av våldtäkter och av mördande!

Men också tre månader av KAMP FÖR RÄTTVISA! Av vägran att låta krigsförbrytarna i Butja, Izium och Mariupol undgå ansvar. Brotten dokumenteras och det är oerhört viktigt att slå fast vem som gjort sig skyldig till krigsförbrytelser, så att de ansvariga kan lagföras. Det är ett arbete som sker på plats i Ukraina, modigt utfört av bland annat inhemska människorättsförsvarare. Men det är också en uppgift för omvärlden, inklusive oss i Sverige. Den universella jurisdiktionen gör det möjligt att ställa krigsförbrytarna inför rätta och den möjligheten måste utnyttjas!

Tre månader av invasion, av ockupation och av deportation!

Men också tre månader av MOTSTÅND! Det främsta motståndet utövas förstås inne i Ukraina, av det ukrainska folket. Men låt oss inte heller glömma att det finns motståndskrafter i såväl Belarus som Ryssland. I Belarus genomförs sabotage mot de järnvägsförbindelser som transporterar ryska trupper och vapen till fronten. Och i Ryssland fortsätter människor att protestera mot kriget, trots de risker som detta innebär.

Och här – på Fria Ukrainas plats – solidariserar vi oss idag med motståndet och ger det röst, så att Putins hantlangare på ambassaden här intill märker av det och förstår att invasionen av Ukraina inte kommer att lyckas. Att Ukraina inte kommer att kuvas. Att våldet inte kommer att segra.

Tre månader av solidaritet, av kamp för rättvisa och av motstånd!

Och det stärker mig i övertygelsen att det är FRIHETEN – Ukrainas frihet och därmed också vår egen frihet – som kommer att stå som segrare till slut!

Slava Ukraini!

Rulla till toppen