En månad sedan det fullskaliga kriget i Ukraina inleddes

Det har nu gått en månad sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina. Fler än 3,5 miljoner människor, till övervägande del kvinnor och barn, har flytt landet. Exakta siffror över antalet döda saknas men fler än tiotusen soldater har omkommit och enligt FN:s uppgifter har cirka tusen civila dödsoffer bekräftats, däribland fler än hundra barn. Därtill skall alla skadade läggas samt den allmänna förödelse som följt i den ryska krigsmaktens spår. Mariupol beskrivs som ett helvete på jorden. Det som sker är en enorm tragedi och den berör oss alla.

Situationen i Ukraina, som befinner sig mitt i ett brinnande krig, är naturligtvis exceptionell, men Kriget har kastat ned hela regionen i en avgrund. Även i Ryssland och Belarus är läget katastrofalt.

I Ryssland har förtrycket snabbt stigit till nivåer vi inte sett sedan Sovjetunionens upplösning. Tonläget är mycket skrämmande. I ett tal för några dagar sedan talade Putin om en naturlig utrensning av de ”femtekolonnare” som nu sviker sina patriotiska förpliktelser och liknade det vid flugor som flyger in i munnen och spottas ut. Navalnyj dömdes häromdagen till ytterligare 9 års fängelse, efter en fyra timmar lång uppläsning av domskälen. Stämningen är hätsk och många journalister, oppositionella och civilsamhällesaktiva lämnar landet.  

För belarusier är det plötsligt uppenbart att landets suveränitet nu helt har gått förlorad. Att deltaga i ett regelrätt krig mot Ukraina var tills nyligen en otänkbarhet för landets diktator Aleksander Lukasjenka, som själv skrämdes av de ryska krigshandlingarna efter Euromajdan 2014. Nu bedrivs kriget från belarusisk mark och trots att Lukasjenka tycks försöka hålla emot så är det förmodligen en tidsfråga innan belarusiska soldater skickas in som förstärkning i kriget. Samtidigt fortsätter rättsprocesserna mot deltagare i de protester som följde i spåren av presidentvalet 2020 och listan över politiska fångar fortsätter att fyllas på och innehåller i skrivande stund 1101 namn.

Med anledning av dagen och den katastrofala situationen i hela regionen upprepar vi här våra krav:

  • Att ryska trupper omedelbart lämnar Ukraina!
  • Att Ryssland inaktiverar sina kärnvapen!
  • Att Ryssland och Belarus slutar förtrycka sin egen befolkning!

Läs gärna dagens blogg, av Östgruppens Jon Fridholm, på samma tema: En månad av mörker. Och ljus. – iöst.nu (iost.nu)

#StandWithUkraine

Rulla till toppen