Petition: Lägg ned brottsmålen mot Vjasnas medarbetare!

Under sin 25-åriga historia har Människorättscentret ”Viasna” upprepade gånger blivit måltavla för den auktoritära belarusiska regimens förtryck. Viasnas arbete med att försvara mänskliga rättigheter i landet är helt konstitutionsenlig och harmonierar med de internationella fördrag som landet ratificerat. Viasna har alltid förespråkat ett fredligt utövande av medborgerliga och politiska fri- och rättigheter.

Sedan starten av protesterna 2020 har organisationen spelat en nyckelroll genom att stödja offren för människorättsförbrytelserna i landet på olika sätt. De har därtill fortlöpande dokumenterat och rapporterat om människorättssituationen och de politiska fångarna i landet, både nationellt och internationellt. När myndigheterna fängslade journalister och stängde oberoende medier hölls världen informerad om det genom Vjasnas rapportering.

Nu är det Vjasna som står på tur. För närvarande är sju av organisationens medlemmar och medarbetare frihetsberövade. Två är dömda och fem häktade och anklagade för olika typer av brott som kan resultera i fleråriga fängelsestraff. De domar som fällts resulterade i 2,5 respektive 3 års fängelse. Vjasnas 26-åriga volontärsamordnare Marfa Rabkova riskerar så mycket som 15 år i fängelse.

Läs mer och protestera mot de politiskt motiverade brottsmålen genom att skriva på en petition till stöd för Vjasnas fängslade medarbetare.

Petitionen hittar du på change.org

Rulla till toppen