Politkovskajas gärning lever vidare

Av Maria Hamberg
Programansvarig för Ryssland på Östgruppen. Maria har under många år bevakat den politiska utvecklingen i Ryssland och Kaukasus.

För 15 år sedan i dag sköts den ryska undersökande journalisten Anna Politkovskaja ihjäl i hissen i sitt hyreshus i Moskva. Samtidigt löper nu preskriptionstiden för brottet ut och den som beställde mordet på den modiga journalisten går fri.

Anna Politkovskaja gjorde sig tidigt till ett känt namn som orädd skribent på tidningen Novaja Gazeta där hon rapporterade om de allra mest känsliga ämnena vid den tiden; kränkningar av mänskliga rättigheter i Tjetjenien, missförhållanden i armén och högnivåkorruption. Anna Politkovskaja var en av få ryska journalister som kontinuerligt bevakade det andra Tjetjenienkriget, och hon gjorde det med utgångspunkt i de mänskliga öden hon mötte på plats. Genom hennes reportage fick omvärlden insikt i alla de krigets ohyggligheter som pågick I Tjetjenien: tortyr, försvinnanden, upprensningsaktioner och utomrättsliga mord.  När hon sköts ihjäl arbetade hon på just ett reportage om tortyr i Tjetjenien.

Hennes avslöjande reportage gjorde henne obekväm i många kretsar och hon fick ta emot allvarliga hot från många håll, bland annat från de tjetjenska makthavarna.

I den utredning som genomfördes efter hennes död befanns fem personer med tjetjensk bakgrund skyldiga till mordet. De dömdes till mellan tolv års och livstids fängelse, men den stora frågan om vem som beställt mordet lämnades utan svar. I den mån det varit möjligt så har kollegorna på Novaja Gazeta bedrivit en egen utredning om mordet, där spåren tidigt ledde till kretsen runt den tjetjenska despoten Ramzan Kadyrov. I dag på årsdagen av mordet släppte Novaja Gazeta en närmare två timmar lång dokumentär om deras utredning där man kan ta del av de felaktigheter som de menar har begåtts i utredningen och de trådar som aldrig följts upp. I dokumentären framgår att de är övertygade om att beställaren är känd, men att mordutredarna valt att blunda för det av politiska skäl.

Den straffrihet som den som beställt mordet på Anna Politkovskaja får åtnjuta är dock på inget sätt unikt i den verklighet hon arbetade i. För de grova människorättsbrott som begåtts under krigen i Tjetjenien råder en utbredd straffrihet, likaså för de många mord med politiska motiv som begåtts i Ryssland. Även för andra brott begångna av makthavare och andra personer på viktiga ställningar i Ryssland råder en nästintill fullständig straffrihet. Våld mot människorättsförsvarare och journalister utreds inte på ett trovärdigt sätt och attacker och hot passerar oftast ostraffade.

I Anna Politkovskajas fall har Europadomstolen funnit att Ryssland inte genomfört en tillfredsställande utredning och menar att man borde ha undersökt misstankarna om att beställaren av mordet kunnat ha sin hemvist i den ryska säkerhetstjänsten eller i den tjetjenska presidentadministrationen. För en tid sedan förkunnade Europadomstolen att Ryssland inte heller genomfört en tillfredsställande utredning av mordet på Anna Politkovskajas vän och kollega, den tjetjenska människorättsförsvararen Natalja Estemirova som mördades år 2009. Inte heller i det fallet har någon beställare till mordet ställts inför rätta. Likaså i fallet med den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

Trots att preskriptionstiden för mordet på Anna Politkovskaja löper ut idag, så tänker hennes kollegor och vänner inte sluta kämpa för att mordet ska klaras upp och rättvisa skipas. I väntan på rättvisa för Anna Politkovskaja så kan vi alla fortsätta hålla hennes viktiga gärning levande och aldrig tiga om orättvisor, begångna övergrepp och maktmissbruk. Journalisterna på Novaja Gazeta fortsätter att på regelbunden basis rapportera från Tjetjenien där krigen ersatts av ett skräckvälde. Genom att läsa, dela och protestera mot det som pågår där så bidrar vi till att hålla hennes gärning levande.

Foto: Blaues Sofa | CC BY 2.0 (redigerad)

Rulla till toppen