Östgruppen i internationell kampanj för människorättsförsvarare i Belarus

Idag inleds den internationella kampanjen #FreeViasna, till stöd för fängslade människorättsförsvarare i Belarus. Östgruppen är en av organisationerna bakom kampanjen.

– Vi vill uppmärksamma förföljelsen av våra kollegor i den belarusiska människorättsrörelsen och visa dem vår solidaritet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Kampanjen #Free Viasna har initierats av 23 organisationer, förutom Östgruppen bland annat Amnesty International, Human Rights Watch, FIDH och Human Rights House Foundation.

I fokus för kampanjen står sju frihetsberövade aktivister från en av landets främsta människorättsorganisationer, Vjasna. Kampanjen inleds på årsdagen av gripandet av Marfa Rabkova, samordnare av Vjasnas volontärverksamhet, som nu hotas av upp till tolv års fängelse.

Bland övriga frihetsberövade märks Ales Bjaljatski, som tidigare suttit fängslad i flera år på politiska grunder. Bjaljatski och Vjasna som organisation tilldelades 2020 det så kallade alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Award, för sitt mångåriga och professionella människorättsarbete.

– Anklagelserna mot Vjasna och dess medlemmar är uppenbart politiskt motiverade. Vi kräver att de frisläpps omedelbart och villkorslöst, säger Martin Uggla.

De internationella organisationerna bakom kampanjen har idag gått ut med ett gemensamt pressmeddelande (pdf), som du kan läsa om i ett separat inlägg här på Östgruppens hemsida.

Huvudsidan för kampanjen hittar du här: https://freeviasna.org/en
Och här hittar du ytterligare information och material om och för kampanjen: https://belarus.fidh.org/freeviasna

Rulla till toppen