Omfattande attack mot människorättsförsvarare och journalister i Belarus

Bild från tillslag mot Vjasnas kontor 2017 (Belapan)

Under tisdagsmorgonen har den belarusiska regimen gått till attack mot människorättsförsvarare och oberoende journalister i Belarus. Det rapporteras om husrannsakningar och gripanden runt om i landet, bland annat på människorättsorganisationen Vjasnas kontor i Minsk och hos det oberoende journalistförbundet BAZj. Östgruppen kräver en stark och snabb reaktion från Sveriges regering och EU.

– Utrikesminister Ann Linde måste omedelbart fördöma den belarusiska regimens agerande, och använda alla tillgängliga medel för att stötta dem som nu drabbas av repressionen, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla och fortsätter:

– Människorättsförsvararna och de oberoende journalisterna spelar en central roll i den belarusiska demokratirörelsen. De behöver allt stöd de kan få för att kunna stå emot diktaturregimens angrepp och fortsätta sitt viktiga arbete för demokratisering.

 

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen