Uttalande angående häktningen av Aleksej Navalnyj

De ryska makthavarna måste upphöra med förföljelsen av Navalnyj och den ryska demokratirörelsen!

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som överlevde en förgiftning av Novitjok i höstas, greps igår kväll i samband med sitt återvändande till Ryssland. Idag häktades han i 30 dagar.

Den ryska regimen visar därmed återigen sin bristande respekt för internationell rätt. Europadomstolen har tidigare kommit fram till att den villkorliga dom som ligger till grund för gripandet av Navalnyj är ett brott mot Europakonventionen.

I slutet av förra året godkände den ryska Statsduman ny lagstiftning om individuella ”utländska agenter”, som vidgar möjligheterna att agentstämpla enskilda individer till vem som helst som uttalar åsikter om myndigheterna, deltar i politiska rörelser eller valövervakning, eller organiserar manifestationer – om myndigheterna anser att detta gjorts i en ”utländsk finansiärs intresse.”. Och nu har fem personer faktiskt stämplats som just ”agentmedier”.

Ryssland blir mer och mer auktoritärt. Omvärlden måste agera och visa sitt stöd till Navalnyj och hela den ryska demokratirörelsen.

Östgruppen kräver:

  • Navalnyj måste omedelbart släppas. Den ryska regimen är skyldig att respektera Europadomstolens beslut.
  • Den ryska regimen måste avskaffa ”agentlagen” och upphöra med förföljelsen av landets demokratirörelse.
  • Sveriges regering måste agera och verka för skärpta sanktioner mot dem som bär ansvar för förföljelsen av den ryska demokratirörelsen.
  • Sverige och EU måste öka sitt stöd till den ryska demokratirörelsen

*Bilden är en skärmavbild från Navalnyj Live.

Rulla till toppen