Välkomna till bokmässan 2020!

I år kommer Bokmässan att hållas digitalt och likt tidigare år deltar Östgruppen på Globala Torget. Ni kan följa alla våra seminarier live i Globala Torgets kanaler och träffa oss i vår digitala monter, helt kostnadsfritt. För att besöka oss, eller andra organisationer, i montern registrerar ni er via MyOnvent. Alla seminarier kan ses live via MyOnvent, Globalatorget.se, Facebook, YouTube och Bokmässan Play.

Östgruppens seminarier behandlar miljöaktivism och den fria journalistikens villkor i Ryssland, kreativa metoder för att främja mänskliga rättigheter och det svenska Belarusbiståndet. Det fullständiga programmet och länkar till evenemangen finner ni nedan.

Missade du förra årets seminarium eller vill se dem igen? Du hittar seminarierna ”Pressofihet i Belarus” och ”Belsat: reportrar utan gränser?” med den belarusiska journalisten Katsiaryna Andrejeva samt ”Hotspot: Dagestan” med den ryska författaren Alisa Ganijeva på Globala Torgets Youtubekanal.

————

Program

Torsdag 24 september 2020

11:10 – 11:30 Människorättsarbete där bara fantasin sätter gränser Länk till event på Facebook

Det traditionella människorättsarbetet i Belarus går ofta ut på att avslöja och dokumentera övergrepp, formulera och sprida rapporter, publicera opinionsmaterial och medverka i offentlig debatt. Men det finns också andra sätt att försvara de mänskliga rättigheterna. Organisationen Human Constanta är en ung organisation som ibland använder okonventionella metoder för att nå ut med sitt människorättsbudskap. Det handlar då om allt från fotbollsturneringar till musikaler. Anna Baranovskaja berättar mer om hur ett modernt och kreativt arbete för mänskliga rättigheter kan se ut.

Arr: Östgruppen

Medverkande: Anna Baranovskaja, Human Constanta

Moderator: Martin Uggla, Östgruppen

Språk: engelska

12:20 – 12:40 Den fria journalistikens villkor i dagens Ryssland Länk till event på Facebook

De få oberoende medierna i Ryssland kämpar i en motvind av direktiv, lagstiftning och där ämnen och personer är onåbara för journalistiken. Organisationen Barents Press Sverige har i boken ”Journalistik på ryska” undersökt arbetsvillkoren för journalister i nordvästra Ryssland och de juridiska problem som de möter i sin vardag. Möt Anna Kireeva, journalist från Murmansk län, i ett samtal om medielagstiftning i Ryssland och dess inverkan på den fria journalistiken och civilsamhället. Samtalet leds av Östgruppens Tobias Ljungvall, aktuell med en samhällsskildrande bok baserad på intervjuer med företrädare för civilsamhället på Kolahalvön och den ryska delen av Karelen.

Arr: Östgruppen och Barents Press Sverige

Medverkande: Anna Kireeva, Barens Press Ryssland

Moderator: Tobias Ljungvall, Östgruppen

Språk: engelska

13:20 – 13:50 Online Environmental Activism in Russia Länk till event på Facebook

Climate change and environmental challenges has become one of the most pressing issues globally. The digital culture of today has influence and inspired environmental organisations and activists to use new innovative solutions and digital tools when working with environmental protection and climate change. This session will highlight how digital solutions and tools are used in Russia and Eastern Europe and how they make work with biodiversity, climate change mitigation and environmental protection more successful and sustainable in these contexts. What trends and risks exist and what can we learn from these new digital methods of working with environmental protection?

Arr: Forum Civ, Östgruppen, Världsnaturfonden WWF

Medverkande: Dmitry Shevchenko, Citizens Initiative Against Environmental Crime, Elena Chernysheva, WWF Ryssland

Språk: ryska tolkat till engelska

Fredag 25 september 2020

16:40 – 17:00 Bistånd i diktaturer – vårt bidrag till demokratisk förändring Länk till event på Facebook

Sverige ger bistånd till flera länder med bristande demokrati och allvarliga människorättsproblem, däribland Belarus. Bör svensk biståndspolitik ställa hårdare krav på respekt för mänskliga rättigheter? Hur kan vi från svenskt håll arbeta för att främja en demokratisk utveckling i auktoritärt styrda länder och vad är den mest effektiva vägen mot förändring, genom civilsamhället eller samarbete med statliga institutioner?

Arr: Östgruppen

Medverkande: Martin Uggla, Östgruppen, Martin Ängeby, SILC

Språk: svenska

Rulla till toppen