Östgruppen på Bokmässan 2020

Östgruppen kommer att delta i året digitala Bokmässa. Ni finner oss i Globala Torgets kanaler, där våra seminarier kommer att sändas.  

I seminariet ”Människorättsarbete där bara fantasin sätter gränser” deltar Anna Baranovskaja från den belarusiska organisationen Human Constanta och berättar om hur organisationen genom kreativa metoder arbetar för att främja mänskliga rättigheter i landet.  

I seminariet ”Bistånd i diktaturer – vårt bidrag till demokratisk förändring” samtalar Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, och Martin Ängeby, generalsekreterare för SILC, om ifall den svenska biståndspolitiken bör ställa högre krav på respekt för mänskliga rättigheter. Sverige har nyligen fryst bistånd till statliga institutioner i Belarus, men dessförinnan gett bistånd till landet trots den bristande demokratin och allvarliga människorättsproblemen.  

Tillsammans med Barents Press Sverige arrangerar Östgruppen seminariet ”Den fria journalistikens villkor i dagens Ryssland”. Journalisten Anna Kirejeva från Murmansk berättar om hur den ryska medielagstiftningen påverkar såväl den fria journalistiken som civilsamhället.  

Tillsammans med Forum Civ och Världsnaturfonden WWF arrangerar vi seminariet ”Online Environmental Activism in Russia” i vilket Dmitrij Sjevtjenko, från Citizens’ Initiative Against Environmental Crime, deltar tillsammans med en representant från WWF Ryssland. Seminariet behandlar hur miljöorganisationer och aktivister använder sig av nya innovativa lösningar och digitala verktyg när de arbetar med miljöskydd och klimatförändringar. 

För mer information och bokning av intervjuer med deltagarna, kontakta Elin Ovesson, handläggare, Östgruppen 

[email protected] 

Tel: 08-562 671 20 

Rulla till toppen