Östgruppen kräver att den politiska fången Zarifa Sautieva friges

Den ingusjiska demokratiaktivisten Zarifa Sautieva har suttit häktad på uppenbart politiska grunder sedan juli 2019. Förutom att hon drabbats av fabricerade brottsanklagelser är hennes hälsa utsatt för stor risk i samband med den pågående Coronapandemin. Östgruppen kräver att Sautieva och andra politiska fångar i Ingusjien släpps fria.

Zarifa Sautieva. Foto: Jakub Gogijev

– Zarifa Sautieva och de andra ingusjiska aktivisterna  är föremål för en politisk rättsprocess i syfte att tysta de kritiska rösterna i delrepubliken. De bör friges omedelbart, särskilt med tanke på den rådande pandemin och de risker som en smittspridning på överfulla fängelser och häkten för med sig, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

I den ryska delrepubliken Ingusjien sitter flera aktivister häktade, efter att de för snart två år sedan började protestera mot ändrade gränsdragningar, korruption och det lokala auktoritära styret. Bland dem återfinns Zarifa Sautieva och ytterligare sex personer som anklagas för att ha lett protesterna.  De anklagas för att ha anstiftat våld mot ordningsmakten och organiserat och deltagit i ett ”extremistiskt sällskap”. Sautieva drev tidiagre ett museum om deportationen av det ingusjiska folket till Centralasien i samand med andra världskriget. Rättegången mot henne har förhalats och dragit ut på tiden och nu tvingas hon och de andra politiska fångarna möta pandemin inspärrade, under mycket svåra förhållanden.

Coronapandemin har drabbat de närliggande nordkaukasiska republikerna Tjetjenien och Dagestan mycket svårt, och konsekvenserna för de ingusjiska aktivisterna riskerar att bli förödande om smittan sprider sig till de anstalter där de politiska fångarna sitter.

Östgruppen efterlyser nu ett starkare engagemang från omvärlden gentemot den pågående repressionen i Ingusjien.

– Människorättsbrotten i Ingusjien ges alltför lite uppmärksamhet idag. Sveriges regering bör lyfta Zarifa Sautievas fall i samtal med den ryska statsledningen och kräva ett frisläppande av henne och de andra politiska fångarna, säger Martin Uggla.

Fördjupad information om situationen i Ingusjien finns tillgänglig här: https://iost.nu/blogg/gast/ingusjiens-basta-invantar-sin-dom/

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen