Rysslandsdagarna 6-8 november 2018

I år hålls Östgruppens Rysslandsdagar mellan den 6-8 november. Vi har som vanligt bjudit in en rad spännande, smarta, kloka och modiga gäster som kommer att ge oss en inblick i vad som händer i Ryssland just nu. Missa inte tillfället att träffa intressanta människor och göra nya spännande erfarenheter! Glöm inte att föranmäla er till alla evenemangen via denna länk: https://simpleeventsignup.com/event/140271-rysslandsdagarna-2018

program_Rysslandsdagarna_2018_web

Tisdag den 6:e november

Filmvisning och samtal: Grassroots – miljökamp som utmanar makten

Vi visar dokumentärfilmen Grassroots (2018) som följer tre miljöorganisationer från olika delar av Ryssland som kämpar för miljön i sina respektive regioner. Trots trakasserier, hot och våld, och att deras kamp för miljön ofta innebär allvarliga konflikter med storföretag och lokala makthavare så  lyckas de emellanåt också vinna sina strider, och utgör en viktig del av av det ryska civila samhället.

Efter filmvisningen följer ett samtal mellan SVT-journalisten Elin Jönsson, filmens regissör Konstantin Davydkin samt miljöaktivisterna Dmitrij Sjevtjenko från Ekovachta – en av de organisationer vi får följa i filmen, samt Vitalij Servetnik från den ryska motsvarigheten till Jordens Vänner.

Talare:

  • Dmitrij Sjevtjenko, bitr. koordinator för miljöorganisationen Ekovactha som arbetar för bevarandet av naturen i Norra Kaukasus (Krasnodar)
  • Konstantin Davydkin, dokumentärfilmare, regissör till bland annat filmerna Grassroots och Ryssland utan Putin (Moskva)
  • Vitalij Servetnik, ordförande för den ryska ekologiska och sociala unionen (Jordens Vänner), aktuell med rapporten ”Pressure towards russian environmental NGOs” (Sankt Petersburg)
  • Elin Jönsson, journalist vid SVT, tidigare Rysslandskorrespondent

Språk: Ryska tolkat till svenska. Filmen har engelska undertexter

Tid och plats: Tisdag den 6 november kl 18:30-20:30, Zita (Salong 4), Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

 

Onsdag den 7:e november

Heldagsseminarium på Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm

8:30-9:00 Registrering och frukost

9:00-10:00 Frukostseminarium: Anna Lindenfors möter Natalija Zvjagina, Amnestys nya Rysslandschef

Flera länder i världen, inklusive Ryssland, har infört lagstiftning som på olika sätt försvårar för organisationer som verkar för mänskliga rättigheter. Har detta påverkat Amnesty i Ryssland, och i så fall hur? Hur upplever Natalija att situationen för ryska människorättsförsvarare har förändrats de senaste åren? Och vad tror hon kan vända den negativa utvecklingen?

Talare:

  • Natalija Zvjagina, chef för Amnesty International i Ryssland (Moskva/Voronezj)
  • Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnestys svenska sektion

Språk: Ryska tolkat till svenska

Frukostseminariet är ett samarrangemang mellan Östgruppen och Amnesty

10:00-10:30 Kaffe

10:30-11:45 Hålla koll på övergreppen – ett (o)möjligt uppdrag?

Under de senaste åren har människorättsrörelsen gjort stora insatser för att både övervaka de rättsvårdande myndigheternas arbete, och bevaka hur mötesfriheten efterlevs, något som också gått att bedriva relativt framgångsrikt.  Men i takt med att den politiska repressionen ökar så blir även detta arbete allt svårare. Vilka möjligheter finns ännu för det civila samhället att övervaka de maktutövande organens agerande, och hur kan man gå tillväga för att uppmärksamma den ökande politiska repressionen?

Talare:

  • Natalija Zvjagina, chef för Amnesty International i Ryssland (Moskva/Voronezj)
  • Grigorij Ochotin, grundare av OVD-info, styrelseledamot i Memorial (Moskva)

Språk: Ryska tolkat till svenska

11:45-13:00 Lunchpaus

13:00-14:30 Mutor, miljö och mänskliga rättigheter – om korruptionens konsekvenser i Ryssland

Den utbredda korruptionen i Ryssland är ett problem som påverkar många delar av det ryska samhället. Inte bara omöjliggör den ekonomisk tillväxt, men har också en stor påverkan på miljön, demokratin och rättssäkerheten. Hur omfattande är den systematiska korruptionen inom de högre skikten i Ryssland, hur kan man gå tillväga för att avslöja den, och vilka konsekvenser medför korruptionen för de mänskliga rättigheterna?

Talare:

  • Olesja Sjmagun, grävande reporter vid Novaja Gazeta och OCCRP som arbetat med den ryska delen av Panamadokumenten (Riga)
  • Dmitrij Sjevtjenko, bitr. koordinator för miljöorganisationen Ekovachta som bland annat inspekterar och uppmärksammar de illegala lyxbyggena vid Svarta havs-kusten (Krasnodar)
  • Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet

Språk: Ryska tolkat till svenska

14:30-15:00 Paus

15:00-16:30 En svensk Magnitskijlag som medel mot människorättsbrott

Motsvarigheter till den så kallade Magnitskijlagen – uppkallad efter en misstänkt mördad rysk visselblåsare – har instiftats i flera länder på senare år, och även i Sverige pågår en aktiv politisk kampanj för detta ändamål. Tanken med lagen är att straffa personer som bär direkt ansvar för allvarliga människorättsbrott. Kan den därmed bli ett effektivt redskap i den globala kampen för mänskliga rättigheter? Eller finns det andra medel som är mer effektiva?

Talare:

  • Olesja Sjmagun, grävande reporter vid Novaja Gazeta och OCCRP (Riga)
  • Pyry Niemi, Riksdagsledamot (s)
  • Martin Uggla, ordförande i Östgruppen

Språk: Engelska och svenska

 

 

Torsdag den 8:e november

Konsert och samtal: Vision vs repression – om ung aktivism i Ryssland   

Möt tre unga politiska aktivister som engagerat sig för regimkritikern Aleksej Navalnyjs kampanj i södra Ryssland och som nu söker asyl i Sverige. Hör deras berättelser om hur det är att vara ung och politiskt aktiv i dagens Ryssland och varför de varit tvungna att lämna landet. Vad tänker de unga ryska aktivisterna om den politiska utvecklingen i Ryssland, hur ser deras vision ut för Ryssland, och vilka förhoppningar kan man sätta till den nya unga generationen?

Deltar i samtalet gör även människorättsförsvararen Grigorij Ochotin från OVD-info som bevakar och analyserar den ökande politiska repressionen i Ryssland.

Efter en paus med dryck och ryska snacks fortsätter kvällen med en konsert av den ryska musikern Aleksander Krijukov aka ”TaJiq”.  Lyssna här!

 

Talare:

  • Grigorij Ochotin, grundare till sajten OVD-info och styrelseledamot i Memorial (Moskva)
  • Anastasija Dejneka, fd koordniator för Navanyjs stab i Rostov-na-Donu
  • Konstantin Zykov, fd koordinator för Navalnyjs stab i Sotji
  • Timofeij Martynenko, fd medarbetare vid Navalnyjs stab i Rostov-na-Donu
  • Aleksander Krijukov, musiker (Sankt Petersburg)

 

Tid och plats: Torsdag den 8:e november kl 18:00-21:00, Teaterstudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm. Mingel från 17:30.

Språk: Ryska tolkat till svenska

Rulla till toppen