Världsmästerskapet och de mänskliga rättigheterna

I juni spelar Sverige fotboll i de ryska städerna Sotji, Nizjnij Novgorod och Jekaterinburg. Men vad pågår i städerna bortom fotbollsfesten? Hur påverkas det ryska civilsamhället och människorättssituationen av att det arrangeras fotbolls-VM i Ryssland?

Östgruppen bjuder in till två högaktuella seminarier samt en manifestation för att uppmärksamma människorättssituationen i värdnationen Ryssland.

Seminarium 1: Sotji bortom festligheterna

Onsdag den 30 maj kl 19.00

Den 23 juni spelar Sverige match i staden Sotji vid svarta havskusten, och i grannorten Gelendzjik har Sveriges landslag sin bas under mästerskapet. Regionen runt staden Sotji är en av de regioner i Ryssland där trycket mot civilsamhället är som hårdast och aktivister lever med den ständiga närvaron av gripanden, åtal, fysiska attacker och smutskastningskampanjer. Svarta-havskusten kantas dessutom av privata palats för den ryska eliten, ofta illegalt uppbyggda på allmän mark och Sotji utgör en viktig hörnsten för Rysslands image både utåt och inåt.

Så vad karaktäriserar den region där Sverige kommer att ha sin bas under mästerskapet? Och kan man dra några slutsatser om vilken betydelse liknande evenemang har för civilsamhället såhär fyra år efter att det arrangerades OS i Sotji? Östgruppen har bjudit in Aleksander Popkov, människorättsadvokat från Sotji knuten till juristnätverket Agora för att berätta om vad pågår i regionen bortom fotbollsfesten.

Tid och Plats: Onsdag den 30 maj kl 19-20.30 på The Loungery, Linnegatan 16. Baren öppnar kl 18 och håller öppet för informellt eftersnack tills kl 22.
Anmälan till: https://simpleeventsignup.com/event/133066-fotbolls-vm-och-de-maenskliga-raettigheterna

Språk: Ryska tolkat till svenska

Seminarium 2: Mästerskapets vinnare och förlorare

Torsdag den 31 maj kl 15.30
Fotbolls-VM 2018 spelas i land där människorättssituationen stadigt försämrats de senaste åren. Medborgarnas frihet inskränks, oberoende media tystas, maktdelningen mellan olika samhällsinstitutioner avskaffas gradvis och repressionen mot oliktänkande ökar. Hur ser ryska människorättsförsvarare på utvecklingen i landet, och på vilket sätt kan människorättssituationen påverkas av att det arrangeras fotbolls-VM i Ryssland? Vilken betydelse har världsmästerskapet för den ryska regimen och hur utnyttjar man det för att föra fram sin bild av Ryssland?

Medverkande:

  • Anna Dobrovolskaja– Verkställande direktör för Människorättscentret Memorial, Moskva
  • Aleksander Popkov, människorättsadvokat (Agora) Sotji
  • Carolina Vendil Pallin, säkerhetspolitisk analytiker, FOI
  • Martin Uggla, ordförande i Östgruppen

Tid och plats: Myntkabinettet, Slottsbacken 6. 15.30-17.00
Anmälan till: https://simpleeventsignup.com/event/133066-fotbolls-vm-och-de-maenskliga-raettigheterna
Språk: Ryska tolkat till svenska.

Manifestation: Frige Ojub! 

I januari 2018 greps Memorials medarbetare i Tjetjenien, Ojub Titijev, anklagad för narkotikainnehav. Han riskerar nu upp till 10 års fängelse. Vi samlas utanför ryska ambassaden för att kräva denna modiga människorättsförsvarares frihet. Manifestationen är ett samarrangemang mellan Östgruppen och Amnesty.

Tid och plats: 31 maj kl 18.00 utanför Ryska Ambassaden, Gjörwellsgatan 31. Se vår hemsida eller tacka ja till vårt facebookevent https://www.facebook.com/events/468718283564338/permalink/468718293564337/?notif_t=page_post_reaction&notif_id=1526562195832076 för vidare uppdateringar!

 

 

Rulla till toppen