Omfattande gripanden i Belarus – Östgruppen uppmanar Wallström att reagera

Pressmeddelande från Östgruppen den 25 mars 2018

I samband med högtidlighållandet av Belarus självständighetsdag idag har landets regim valt att slå till hårt mot företrädare för den belarusiska demokratirörelsen. Dussintals personer har gripits, däribland framstående oppositionspolitiker, människorättsförsvarare, författare och oberoende journalister. Östgruppen uppmanar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att fördöma repressionen.

– Sveriges regering bör reagera snabbt och kraftfullt. Det är oerhört viktigt att Belarus demokratirörelse känner stöd och solidaritet från omvärlden, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla, och fortsätter:

– Sveriges och EU:s Belaruspolitik måste också upp till förnyad diskussion. Lukasjenkas förtryck bör få tydliga konsekvenser, exempelvis i form av nya sanktioner mot personer som gjort sig skyldiga till allvarliga människorättsbrott.

Nya rapporter om gripanden strömmar under söndagen kontinuerligt in från oberoende nyhetsförmedlare i Belarus. Östgruppen följer och bevakar utvecklingen.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen