Belarusdagarna 2018

Programmet för årets Belarusdagar (13-15 mars i Stockholm) är klart! Vi har som vanligt bjudit in en rad spännande, smarta, kloka och  modiga gäster som kommer att ge oss en inblick i vad som händer i Belarus (Vitryssland) – politiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt – just nu. Missa inte tillfället att träffa intressanta människor och göra nya spännande erfarenheter!

Den i Belarus mycket hyllade unga artisten Palina Respublika står för underhållningen under invigningskvällen på Teaterstudio Lederman. Med hjälp av historikern Andrej Kotljarchuk uppmärksammar och firar vi 100-åringen BNR, den kortlivade belarusiska statsbildning som alltjämt spelar en viktig roll för landets demokratirörelse. Vi passar då också på att diskutera situationen för mötes- och demonstrationsfrihet i dagens Belarus.

Under ett heldagsseminarium i Kungliga Myntkabinettet tar vi upp flera aktuella frågor:

  • Vi pratar om människorättsbrott på belarusiska universitet, bland annat med den unge oppositionspolitikern Juras Lukasjevitj som på politiska grunder relegerades från Belarus statliga universitet 2017 och det belarusiska studentförbundets internationella sekreterare Aljaksandra Kuzmitj.
  • Vi följer upp de nyss genomförda lokalvalen – som vanligt präglade av fusk och manipulation – och vi lär oss mer om villkoren för oberoende journalistik i Belarus. Bland gästerna finns Natalja Radzina, chef för den populära oberoende nyhetssajten Chartyja 97, som sedan en tid tillbaka blockeras av myndigheterna, samt Andrus Klikunou från det oberoende journalistförbundet BAZj.
  • Zmitser Salaujou från den framstående människorättsorganisationen Vjasna uppdaterar oss om den aktuella situationen för de mänskliga rättigheterna i Belarus och vi får också en kort presentation av Sveriges Belaruspolitik från Johannes Danielsson på utrikesdepartementet (politiskt sakkunnig till utrikesminister Margot Wallström). Därefter diskuterar vi hur Sverige och EU bör agera för att främja en positiv demokratiutveckling i landet. Förutom våra belarusiska gäster medverkar riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M) i diskussionen.

Varmt välkommen!

_____________________________________

Programmet för årets Belarusdagar hittar du här nedanför, under videoklippet med Palina Respublika.

OBS! Fri entré till alla arrangemang, men platserna är begränsade och du måste föranmäla dig via följande länkar – senast den 12 mars:

Ung i Belarus + Palina Respublika (samtal och konsert), 13 mars kl. 18.30-21.30: https://simplesignup.se/event/128220
Heldagsseminarium – Belarus: Engagemang för frihet och utveckling, 14 mars kl. 9.00-16.30: https://simplesignup.se/event/128051
Hundraåringen som kom tillbaka (föredrag och födelsedagskalas), 15 mars kl. 18.30-20.30: https://simplesignup.se/event/128221

 

Program i pdf-version:

Program – Östgruppens Belarusdagar 2018, 13-15 mars

 

Tisdagen den 13 mars

Ung i Belarus + Palina Respublika (samtal och konsert)

Omvärldens bild av Belarus är präglad av återkommande rapporter om människorättsbrott och samhällelig stagnation. Men hur är det att vara ung i dagens Belarus? Finns det hopp om förändring och möjligheter till självförverkligande, eller lockas landets ungdomar mer av världen utanför? Har framväxandet av sociala medier lett till ett ökat engagemang för samhällsfrågor eller utgör de tvärtom bara en tillflyktsort för dem som inte orkar bry sig?

Vi inviger årets Belarusdagar med ett samtal om villkor och förutsättningar för dem som står i begrepp att forma Belarus framtid. Medverkar gör den unge politikern Juras Lukasjevitj och Aljaksandra Kuzmitj från Belarus studentförbund. Samtalet följs av en konsert med den i Belarus mycket populära artisten Palina Respublika.

Medverkande:

Juras Lukasjevitj (vice ordförande i oppositionspartiet BNF, relegerad från Belarus statliga universitet 2017 på grund av sitt politiska engagemang )
Aljaksandra Kuzmitj (internationell sekreterare i Belarus oberoende studentförbund, ZBS)
Palina Respublika (artist)

 

Palina Respublika slog igenom som artist redan 2011, när hon var 17 år gammal. Hon var tidigare frontfigur i ett band med samma namn, men gör numera solokarriär och skriver och framför låtar till akustisk gitarr eller synt. Palina har turnerat internationellt men uppträder nu för första gången i Sverige. Hennes mjuka, vackra stämma och proffsiga musikalitet hänför!

När: 13 mars, kl. 18.30-21.30
Var: Teaterstudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm
Hur: Fri entré men du måste föranmäla dig på:
https://simplesignup.se/event/128220 senast den 12 mars. Obs. att teatern har ett begränsat antal platser, först till kvarn gäller!

 

 

Onsdagen den 14 mars

Heldagsseminarium – Belarus: Engagemang för frihet och utveckling

 

08.30-09.00 Registrering

09.00-10.30 (I) ”Ge förtryckarna en läxa!” – om akademisk (o)frihet i Belarus

Under de senaste två åren har minst 14 belarusiska studenter relegerats från sina universitet på uppenbart politiska grunder. Även i andra avseenden fungerar universiteten i Belarus som en del av regimens förtrycksapparat. Samtidigt har landets utbildningsväsende släppts in i den europeiska Bolognaprocessen, där ”akademisk frihet” hör till honnörsorden. Hur går detta ihop? Vi ägnar dagens första seminarium åt att lära oss mer om hur människorättsproblemen vid de belarusiska universiteten ser ut i praktiken, och hur de kan åtgärdas.

Medverkande:
Juras Lukasjevitj (vice ordförande i oppositionspartiet BNF, relegerad från Belarus statliga universitet 2017 på grund av sitt politiska engagemang )
Aljaksandra Kuzmitj (internationell sekreterare i Belarus oberoende studentförbund, ZBS)
Zmitser Salaujou (människorättsförsvarare, Vjasna)

10.30-10.45 Paus

10.45-12.00 (II) Pressfrihet under press

2017 var det sämsta året på länge för pressfriheten i Belarus. Journalistförbundet BAZj dokumenterade över 100 gripanden av journalister under året, och oberoende massmediers möjlighet att verka var kraftigt kringskuren på flera områden.

Regimen har nu ytterligare ökat trycket mot internetbaserade informations- och nyhetsförmedlare. Två av de mest kända och spridda oppositionella nyhetssajterna, Belaruski Partyzan och Chartyja97, är sedan en tid tillbaka blockerade från åtkomst i landet.

Med hjälp av företrädare för BAZj och Chartyja97 får vi lära oss mer om utmaningarna för oberoende journalistik i dagens Belarus.

Medverkande:
Andrus Klikunou (styrelseledamot i Belarus oberoende journalistförbund BAZj)
Natalja Radzina (chef för den oppositionella nyhetssajten Chartyja97, www.charter97.org)

Samarrangemang med svenska OSSE-nätverket.

 

12.00-13.15 Lunchpaus

13.15-14.30 (III) Fria politiska val i Belarus – en illusion?

Sedan Aljaksandr Lukasjenka kom till makten 1994 har inte ett enda politiskt val i Belarus erkänts som fritt och rättvist av oberoende internationella observatörer. Fusk och manipulation från myndigheternas sida har präglat såväl valkampanjer som rösträkningsprocedurer. Rekommendationer från OSSE har gång på gång ignorerats.

Tillsammans med våra belarusiska gäster analyserar vi genomförandet av de lokalval som just har hållits i Belarus (18 februari). Hur arbetar landets oberoende valövervakare? Vad har massmedierna för möjlighet att bevaka och rapportera om valet? Och hur hanterar oppositionen de politiska valen? Är bojkott eller deltagande rätt väg att gå?

Medverkande:
Zmitser Salaujou (människorättsförsvarare, Vjasna)
Juras Lukasjevitj (vice ordförande i oppositionspartiet BNF)
Andrus Klikunou (styrelseledamot i Belarus oberoende journalistförbund BAZj)

14.30-15.00 Paus

15.00-16.30 (IV) Vad kan Sverige och EU göra för Belarus?

Sverige och EU har genom åren försökt främja en demokratisk utveckling i Belarus med såväl morötter som piskor. Den sanktionspolitik som inleddes efter det brutala efterspelet till presidentvalet 2010 avskaffades i praktiken för ett par år sedan och ersattes av en linje som är mer inriktad på dialog och samarbete.

Men hur har den nya strategin fungerat? Hur ser den aktuella situationen för de mänskliga rättigheterna i Belarus ut? Människorättsförsvararen Zmitser Salaujou ger oss en uppdatering och vi får också en kort presentation från svenska UD innan vi övergår till en diskussion om hur Sverige och EU bäst kan agera för demokrati i landet framöver.

Medverkande:
Zmitser Salaujou (människorättsförsvarare, Vjasna)
Johannes Danielsson (politisk sakkunnig till Sveriges utrikesminister Margot Wallström)
Christian Holm Barenfeld (riksdagsledamot för Moderaterna, med långt engagemang för Belarus)
Natalja Radzina (chef för den oppositionella nyhetssajten Chartyja97, www.charter97.org)

16.30 Dagen avslutas

När: 14 mars, kl. 09.00-16.30,
Var: Plats: Kungliga myntkabinettet, Slottsbacken 6, Stockholm
Hur: Obligatorisk föranmälan senast den 12 mars på:
https://simplesignup.se/event/128051

 

 

Torsdagen den 15 mars

Hundraåringen som kom tillbaka (föredrag och födelsedagskalas)

Den 25 mars 1918 utropades den belarusiska statsbildningen BNR (Belaruskaja Narodnaja Respublika) som en självständig stat. Redan nio månader senare tvingades dess ledning i exil, men sedan Sovjetunionens upplösning firas den 25 mars åter som Belarus självständighetsdag av landets demokratiska krafter, bland annat med stora demonstrationer.

Andrej Kotljarchuk berättar historien om BNR och vilken roll denna hundraåring spelar för dagens belarusiska demokratirörelse, som bland annat använder BNR:s vit-röd-vita flagga som enande symbol.

Efter föredraget följer ett samtal kring mötes- och demonstrationsfrihet i Belarus idag, lett av Åsa Nilsson Söderström från Silc (Svenskt internationellt liberalt center).

Medverkande:
Andrej Kotljarchuk (docent i historia och projektforskare vid institutionen för historia och samtidsstudier vid Södertörns högskola)
Åsa Nilsson Söderström (informationshandläggare på Silc)
Zmitser Salaujou (människorättsförsvarare, Vjasna)
Juras Lukasjevitj (vice ordförande i oppositionspartiet BNF, relegerad från Belarus statliga universitet 2017 på grund av sitt politiska engagemang )

Samarrangemang med Silc och Sveriges Belarusier

När: 15 Mars, kl 18.30 – 20.30
Var: Bastugatan 41, Stockholm
Hur: Obligatorisk föranmälan senast den 12 mars på:
https://simplesignup.se/event/128221

 

Rulla till toppen