Människorättsförsvarare gripen i Tjetjenien

Ojub Titijev. (Foto: privat)

Pressmeddelande från Östgruppen den 10 januari 2018

På tisdagen greps den ansedda ryska människorättsorganisationen Memorials chef i Tjetjenien, Ojub Titijev. Formellt anklagas han för narkotikainnehav. Oberoende bedömare är dock övertygade om att brottsanklagelserna är fabricerade. Östgruppen uppmanar nu Sveriges utrikesminister Margot Wallström att agera.

– Margot Wallström bör snarast vända sig till de ryska myndigheterna och kräva utförlig information om Titijevs fall. Internationell uppmärksamhet kan spela en avgörande roll för Titijevs fortsatta öde, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Människorättsförsvarare i Ryssland verkar under mycket svåra förhållanden och utsätts ofta av förföljelse från myndigheternas sida. Delrepubliken Tjetjenien, som styrs med järnhand av ledaren Ramzan Kadyrov, har utmärkt sig särskilt i detta sammanhang. Ojub Titijev har flera gånger utsatts för allvarliga hot och hans företrädare Natalja Estemirova mördades 2009. Fabricerade brottsanklagelser mot oliktänkande är också vanligt förekommande i delrepubliken.

– Allt talar för att gripandet av Titijev är politiskt motiverat. Det tjetjenska rättsväsendet styrs helt av Kadyrovs regim och har därför ingen som helst trovärdighet, säger Martin Uggla.

 

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Östgruppen är en ideell organisation som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa. Vi samarbetar med och stödjer organisationer i regionen. Vi sprider information och bildar opinion i Sverige.

Rulla till toppen