Filmfrukost: It’s getting dark

14468696_901314576667672_683741536136123821_oEnligt ryska människorättsorganisationer finns idag över 100 politiska fångar i Ryssland – personer som satts i fängelse enbart för sin politiska eller religiösa uppfattning. Vilka är dessa personer? Hur går en politisk motiverad rättegång till? Och hur påverkas familjerna till de drabbade?

Tillsammans med Tempo dokumentärfilmfestival visar Östgruppen dokumentärfilmen It’s getting dark av den ryska filmskaparen Olga Kravets som följt fem familjer till personer som blivit utsatta för tydligt politiskt motiverade rättegångar. Efter filmen samtalar Stig Fredrikson med Olga Kravets och den ryska människorättsförsvararen Olga Romanova som i flertalet år granskat rättssäkerheten och hjälpt fängslade i Ryssland.

Medverkande:

  • Olga Kravets, dokumentärfilmare aktuell med filmen It’s getting dark. Bland hennes tidigare produktioner märks den interaktiva dokumentären ”Grozny: Nine cities”.
  • Olga Romanova, framstående journalist och människorättsförsvarare som leder organisationen ”Det fängslade Ryssland”. Har arbetat med dessa frågor sedan 2008 då hennes man fängslades på vad många anser vara politiska grunder.

Samtalet modereras av Stig Fredrikson, mångårig Moskvakorrespondent för TT och författare till flertalet böcker om Ryssland och Sovjetunionen.

Läs mer om filmen och se trailer på Vimeo.

Språk: Engelska

Tid: Söndag den 12 mars kl 10.30-12.30

Plats: Bio Rio, Hornstull Strand 3, Stockholm

Biljetter: https://tempofestival.se/program/filmfrukost-its-getting-dark/

Frukost serveras till filmen. Väl mött!

Rulla till toppen