EU-belöning till Lukasjenka tas upp i riksdagen

wallstrom-luka-euPressmeddelande från Östgruppen

Efter Östgruppens avslöjande på tisdagen om att EU-kommissionen vill avskaffa unionens importkvoter på textilprodukter från Belarus för att förbättra relationerna med landets regim, agerar nu riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (M). I en skriftlig fråga ställd till utrikesminister Margot Wallström efterfrågar han besked om vad Sveriges regering anser om EU-kommissionens förslag. Östgruppen välkomnar Holm Barenfelds initiativ.

– Det är bra att frågan kommer upp till diskussion och angeläget att regeringen redovisar sin ståndpunkt, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla och fortsätter:

– Jag utgår från att Margot Wallström står upp för de mänskliga rättigheterna och meddelar att Sverige i ministerrådet kommer att rösta nej till förslaget.

EU-kommissionens förslag motiveras med Lukasjenkaregimens frisläppande av politiska fångar 2015 ”tillsammans med flera positiva initiativ från Belarus under de senaste åren”. Holm Barenfeld påpekar dock i sin fråga till utrikesministern att inga förbättringar gällande de mänskliga rättigheterna ägt rum i Belarus, en uppfattning som också delas av landets ledande människorättsorganisationer.

Christian Holm Barenfelds skriftliga fråga till utrikesminister Wallström finns tillgänglig här: EU:s relationer med Vitryssland. Skriftlig fråga

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen