Östgruppen på Bokmässan 2016!

Adarija
Adarija Gusjtyn, poserande framför det nybyggda presidentresidenset i Minsk, i samband med en artikel efter svepande uttalanden om fotografiförbud kring offentliga inrättningar förra året. Fotografi: Belapan.

Östgruppen kommer till bokmässan i Göteborg med ett gediget seminarieprogram. Vår ambition är också att bli klara med en färsk rapport om människorättssituationen och den statligt dominerade ekonomin i Belarus (Vitryssland), lagom till mässans start. Årets gäster är den färgstarke ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin och den belarusiska frilandsjournalisten Adarija Gusjtyn, som bland annat är medförfattare till en nyutkommen antologi om dödsstraffet i Belarus. Även den bokaktuelle brittiske journalisten och före detta moskvabaserade mediearbetaren Peter Pomerantsev medverkar i vårt program.

Kort före bokmässans genomförande hålls parlamentsval i både Belarus (11 september) och Ryssland (18 september), vilket vi givetvis kommer att uppmärksamma på olika sätt. Våra gäster kommer bland annat att ge en övergripande bild och en kontext till avgörande händelser kring respektive val under ett av våra seminarier. En förutsättning för att Jasjins medverkan i Göteborg är att inte efterspelet till det ryska parlamentsvalen gör det nödvändigt för honom att stanna kvar hemma i Ryssland.

ilya
Ilja Jasjin, på presskonferensen i samband med att hans rapport om Kadyrov lanserades i Moskva i våras. Fotografi av Evgenij Feldman, Novaja Gazeta.

Jasjin kommer i andra sammanhang att tala om sin aktuella rapport om Tjetjeniens diktator Kadyrov, som bland annat utpekas som ansvarig för mordet på hans nära vän och kollega, Boris Nemtsov, i Moskva den 27 februari 2015. Adarija Gusjtyn kommer att förklara varför den belarusiska regimen trots internationella påtryckningar som enda land i Europa fortsätter att utdöma och verkställa dödsstraff. Dessutom har vi ett seminarium om den förda ryska politiken gentemot diasporian i det ”nära utlandet”. Hur väl lyckas man med försöken att mobilisera rysktalande utanför Ryssland för att bereda mark för egna intressen i utrikespolitiken?

I vår monter kommer vi på olika sätt uppmärksamma aktuella händelser i våra fokusländer och såklart erbjuda utrymme för alla intresserade att samtala om frågor som ligger oss nära – mänskliga rättigheter och demokrati  i våra östra grannländer. Många andra aktiviteter kommer därtill att lysa upp mässvardagen på Internationella torget. I år hittar du oss på en ny plats, i monter H02:12 i H-hallen, rakt framför stora scenen. Kom och hälsa på oss där!

 

Östguppens seminarieprogram

Belgium, Antwerp, 150307, Peter Pomeranzev, writer, Mind The Book, Filip Van Roe©Reporters
Peter Pomeranzev, journalist och författare, pressbild av Filip Van Roe©Reporters

Betalseminarium:

Lördag (24 september) kl 17.00-17.45 (lokal meddelas senare),
Ryssland – ett imperium utan gränser?
I samband med Sovjetunionens upplösning bildades en rad stater med betydande ryska minoriteter. Moskva har länge deklarerat att stöd till diasporan är en prioritet i utrikespolitiken och i den ryska propagandan är det just försvaret av ryssar utomlands som man har använt sig av för att legitimera sitt agerande. Vad gör Kreml för att mobilisera rysktalande i regionen och hur mottagliga är diasporan egentligen för propagandan?

Medverkande: Peter Pomerantsev, brittisk journalist aktuell med reportageboken Ingenting är sant och allting är möjligt, Ilja Jasjin, framträdande rysk oppositionspolitiker (PARNAS), Adaria Gusjtyn, belarusisk journalist, och Kalle Kniivilä, journalist och Rysslandskännare, aktuell med reportageboken Sovjets barnbarn – Ryssarna i Baltikum.
Moderator: Jon Fridholm, Östgruppen.
Arrangör: Östgruppen och Ordfront förlag
Scenprogrammet är på engelska

 

Övrigt program:

Torsdag 22 september:

kl 11.00-11.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, om de ekonomiska komponenterna i den belarusiska auktoritära kontrollapparaten. Frågor och svar om Östgruppens färska rapport: ”Lukanomics: diktaturens ekonomi”, i Lounge Belarus. (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Kristina Henschen, chef för Union to Union, modererar. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Union to Union och Litteraturresan/Belarus

kl 12.00-12.30, seminarium, Lilla scenen
Enade Ryssland och den organiserade brottsligheten

Det ryska maktpartiet Enade Ryssland kallas i folkmun för “tjuvarnas och bedragarnas parti”. Vilka band har egentligen partiet till den organiserade brottsligheten? Ilja Jasjin , som företräder det ryska oppositionspartiet PARNAS, i ett samtal med Maria Hamberg, Östgruppen.
Arrangör: Östgruppen

Scenprogrammet är på engelska

kl 15.00-15.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med den belarusiska journalisten Adarija Gusjtyn. Frågor och svar på tema ”Belarus for beginners” i Lounge Belarus (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Litteraturresan/Belarus.

kl 17.00 – 17.20, seminarium, Internationella torget (Stora scenen)
Hotet från Kadyrov
Den ryske oppositionspolitikern Ilja Jasjin presenterar sin aktuella och uppmärksammade rapport om Tjetjeniens fruktade diktator Ramzan Kadyrov.

Medverkande: Ilja Jasjin, ledare för det ryska liberala oppositionspartiet PARNAS
Moderator: Maria Hamberg, Östgruppen
Arrangör: Östgruppen
Scenprogrammet är på engelska

kl 17.00-18.00, seminarium, Internationella torget (Lilla scenen)
Stockholm–Minsk t o r med tallrik soppa Soljanka & bröd som vi bjuder på!
Adarija Gusjtyn, belarusisk journalist på BelaPAN
Ebba Witt-Brattström, författare och prof i litteraturvetenskap.
Bilder från Litteraturresan i Polen och Belarus.
Vi bjuder på en tallrik soppa Soljanka med citronskiva och gräddfil & dryck.
Arrangör: Litteraturresan Belarus/Sverige och Östgruppen.

 

Fredag 23 september:

kl 11.00-11.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med Stefan Ingvarsson, Sveriges kulturråd i Moskva. Frågor och svar om kultur, demokrati och ryska perspektiv på Sverige, i Lounge Belarus (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Litteraturresan/Belarus

kl 13.00 – 13.20, seminarium, Internationella torget (Stora scenen)
Stulna röster? – om makt och maktlöshet i skuggan av valen
I september har det hållits parlamentsval i både Ryssland och Belarus. Vilka stämningar råder och hur skall vi förstå det som sker?

Medverkande: Ilja Jasjin, ledare för det ryska liberala oppositionspartiet PARNAS, Adarija Gusjtyn, belarusisk journalist
Moderator: Jon fridholm, Östrgruppen
Arrangör: Östgruppen
Scenprogrammet är på engelska

kl 14.30-15.00, seminarium, Internationella torget (Lilla scenen)
Belarus och dödsstraffet
Regimen i Belarus vill in i värmen men verkar inte beredd att införa ett moratorium på dödsstraffet – trots omvärldens påtryckningar. Varför?

Medverkande: Adarija Gusjtyn (belarusisk journalist och medförfattare till en nyutkommen bok om dödsstraffet i Belarus).
Moderator: Martin Uggla (Östgruppen)
Arrangör: Östgruppen

kl 16.00-16.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med den ryske oppositionsprofilen Ilja Jasjin, företrädare för det liberala partiet PARNAS. Frågor och svar på tema motstånd och mening, i Lounge Belarus (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Litteraturresan/Belarus

 

Lördag 23 september:

kl 11.00-11.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med Stefan Olsson, statsvetare, frilandsskribent och sedan i våras landstingsråd (M) i Uppsala län. Frågor och svar om Stefans nya bok ”Vilseledning”, som granskar ryska (des)informationskampanjer och svensk medierapportering om kriget i Ukraina, i Lounge Belarus (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Litteraturresan/Belarus

kl 15.00-15.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med rysslandskännaren Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan och författare till reportageböckerna ”Putins folk”, ”Krim tillhör oss” och ”Sovjets barnbarn”. Frågor och svar om de hyllade reportagen, i Lounge Belarus (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Litteraturresan/Belarus

 

Söndag 25 september

kl 11.00-11.30, samtal, Lounge Belarus
TEA Talks: Samtal över samovaren med Viktar Martsinovitj, vice chefredaktör för den belarusiska tidskriften BelGazeta och författare till romanerna Paranoia, Cold Heaven, Sphagnum och Mova. Frågor och svar om aktuella tilldragelser i Belarus, i Lounge Belarus (monter H06:02) vid Internationella torgets lilla scen. Arrangör: Östgruppen, i samarbete med Litteraturresan/Belarus

————

Bokmässans Seminarieprogram hittar du här!

Programmet för Internationella torgets stora och lilla scen hittar du här!

Rulla till toppen