UNT Ledare: Minnet ska förstöras

UNT-ledare-15-nov-15
UNT, 15 november 2015

Nu tycks dagens ryska regim vilja krossa organisationen. Det ryska justitiedepartementet har sammanställt en rapport där medlemmarna anklagas för att undergräva ”Ryska federationens konstitutionella ordning genom att uppmana till störtande av den nuvarande regeringen och till regimskifte”.

Den bisarra anklagelsen handlar i verkligheten, som Östgruppen för mänskliga rättigheter påpekar, om att Memorial kritiserat den ryska aggressionen mot Ukraina. Dessutom har man – kanske ännu värre – kritiserat den rättsprocess som ledde till att många personer dömdes till fängelse sedan de demonstrerat mot Vladimir Putins förnyade tillträde till presidentposten 2012. Denna process berör ju, direkt och intimt, hela grunden för den nuvarande regimens ställning.

UNT

Rulla till toppen