Östgruppen: ”Sveriges regering godtar Lukasjenkas valfusk”

Aljaksandr Lukasjenka vid presidentinstallationen i januari 2011
Aljaksandr Lukasjenka vid presidentinstallationen i januari 2011

Pressmeddelande från Östgruppen den 6 november 2015

Idag installeras Aljaksandr Lukasjenka som Belarus president vid en högtidlig ceremoni i Minsk. Sveriges ambassadör Martin Åberg har liksom övriga EU-staters ambassadörer i Belarus tackat ja till regimens inbjudan att närvara vid ceremonin, något som Östgruppen är starkt kritisk till.

– Åbergs deltagande innebär i praktiken att Sverige accepterar fusket i presidentvalet, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Oberoende valobservatörer konstaterade i sin rapport efter valet att detta inte alls levde upp till demokratiska kriterier. Såväl valrörelsen som själva rösträkningen präglades av omfattande fusk och manipulation.

I enlighet med den ritual som presidentinstallationen traditionellt följer kommer ordföranden för landets valkommission inledningsvis att kungöra att Lukasjenka utsetts till president ”enligt folkets vilja, i fria och demokratiska val”. Därefter avlägger Lukasjenka presidenteden och mottar ett officiellt intyg på att han inträtt i en ny ämbetsperiod.

– Ceremonins syfte är att fastslå Lukasjenkas status som legitimt vald president. Men i själva verket saknade presidentvalet helt legitimitet, och det bör Sveriges regering markera genom att inte låta sin ambassadör närvara, säger Martin Uggla.

När motsvarande ceremoni genomfördes efter det förra presidentvalet, i januari 2011, valde ambassadörerna från EU:s medlemsstater att bojkotta tillställningen på grund av det uppenbara valfusket och regimens repression mot oliktänkande. De reste istället till Litauens huvudstad Vilnius och genomförde ett rundabordssamtal om mänskliga rättigheter.

– Då ställde sig EU-ambassadörerna på demokratirörelsens sida i kampen mot Lukasjenkas förtryck. Nu demonstrerar de istället sitt stöd till diktaturregimen, säger Martin Uggla.

För mer information, kontakta:

Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se

Rulla till toppen