Rysslandsdagar 19-21 oktober

Program_Rysslandsdagarna_2015Varmt välkomna till årets Rysslandsdagar som i år hålls mellan den 19-21 oktober. I år har vi följande inbjudna talare från Ryssland:

Aleksej Kozlov. Människorättsförsvarare från Voronezj som tvingats i exil efter hot. Driver numera en nyhetssajt helt fokuserad på kränkningar av föreningsfriheten i Ryssland.

Alexandra Garmazjapova. Journalist vid Novaja Gazeta i Sankt Petersburg. Avslöjade den beryktade trollfabriken i staden.

Ilja Jasjin. Oppositionspolitiker från partiet PARNAS och ledare för rörelsen Solidaritet. Kandiderade nyligen i lokalvalen i Kostroma. En av Boris Nemtsovs närmaste män som efter hans död färdigställt rapporten Putin.Krig.

Lilija Sjevtsova. Doktor i statsvetenskap som publicerat otaliga böcker och artiklar om rysk politik.

Raisa Borsjtjigova. Journalist och kvinnorättsaktivist från Tjetjenien. Har tidigare jobbat för den oberoende tidningen Dosj, och driver numera ett projekt för att involvera unga tjejer i konfliktlösningsprocessen.

Programmet finner ni nedan, eller genom att öppna denna fil: Program

Anmälan till http://simpleeventsignup.com/event/65655

 

Måndag

12.00-13.00 Trollens makt.
Aleksandra Garmazjapova och Mattias Ågren samtalar om de ryska nättrollens makt och journalistikens villkor i Ryssland idag.
Plats: Stockholms Universitet sal E420.
Språk: Ryska

18.00-20.00 Europe and Russia – Rivals, Enemies or potential Friends?
Following the revolution in Ukraine, the relationship between EU and Russia has been become strained. What is the current status of this relationship, and what are the prospects for the future? Welcome to listen to a lecture by well-known Russian analyst and researcher Lilija Sjevtsova.
To celebrate the opening of the Russia Days, Östgruppen offers some Russian snacks and drinks and a chance to informally meet our invited guests from Russia after the lecture.
The seminar is co-organized by Östgruppen, OSSE-nätverket, Sällskapet and ABF.
Place: Swedish Institute, Slottsbacken 10.

Tisdag

Heldag på Myntkabinettet. Utöver seminarieprogrammet så kommer vi även att får möjlighet att ta del av en fotoutställning med speciellt utvalda foton tagna av den ryska fotografen Denis Sinjakov. Moderator för dagen är Kristina Hultman.

08.30. Kaffe serveras. Registering.
09.00-10.30 Nationalism som bränsle i samhällsdebatten
Efter annekteringen av Krim har den ryska nationalismen växt sig allt starkare. Hur använder Kreml nationalismen för att legitimera sin makt? Vilka krafter gynnas av den nationalistiska retoriken? Och vilka kopplingar finns det till Europas högerextrema rörelser? Deltagare: Lilija Sjevtsova, Aleksej Kozlov.
10.30-11.00 FIKA
11.00-12.30 Demokrati en mänsklig rättighet
Vad är ett ”verkligt val” och vad händer när medborgarna inte kan utkräva ansvar av sina politiker? Hur ser valövervakarna respektive oppositionen på situationen i Ryssland efter höstens lokalval? Ser man något ljus i tunneln eller behövs det en revolution för att nå förändring? Samtal mellan Roman Udot, Lilija Sjibanova och Ilja Jasjin. Samtalet leds av Amanda Lövkvist, Silc. Samarrangemang mellan Östgruppen och Silc.
12.30-13.30 PAUS
13.30-15.00 Rysslands sak är vår
Trots enorma svårigheter att verka så finns det många människor i Ryssland som genom olika initiativ och organisationer försöker förändra samhället. De behöver vårt stöd nu mer än någonsin – men hur kan vi stödja dem? Och finns det ett politiskt intresse av det? Martin Uggla presenterar sin färska rapport ”Rysslands sak är vår” om det svenska demokratistödet till Ryssland och diskuterar frågan om vad vi i Sverige kan göra med Valter Mutt (mp), Kerstin Lundgren (c ) och Aleksej Kozlov.
15.00-15.30 FIKA
15.30-17.00 Att motverka propaganda
I Ryssland jobbar makthavarna hårt för att skapa en världsbild som passar dem. Men det finns de som kämpar för att deras version av verkligenheten inte ska få stå oemotsagd. Möt några av dessa människor i ett panelsamtal om propagandans makt. Alexandra Garmazjapova berättar om hur hon avslöjade trollfabriken i Sankt Petersburg, Ilja Jasjin presenterar Boris Nemtsovs uppmärksammade rapport Putin.Krig, och Yevhen Fedchenko berättar om det omfattande arbete som ukrainska Stop Fake bedriver för att motbevisa Kremls propaganda.
17.00-17.15 Dagen avslutas med en ljusmanifestation för fred i Ukraina.

Plats: Myntkabinettet, Slottsbacken 6.
Språk: Ryska tolkat till svenska.

Onsdag

13.15-13.45 Demonstration: Frige de politiska fångarna!
Kom och visa ditt stöd för de politiska fångarna i Ryssland. Plakat och banderoller finns på plats, det är bara att dyka upp!
Plats: Sergels Torg (OBS! Alltså inte på Mynttorget som det stått i tidigare inbjudningar!)
Språk: Svenska

17.30-20.30: War without Trace
Welcome to the screening of the documentary movie War without trace, a brand new French documentary covering Chechnya under Ramzan Kadyrov. The movie askes the question how a people that has suffered so much nowadays seemingly celebrate their oppressors? The screening starts at 17.30 sharp, followed by a Q&A-session with Raisa Borsjtjigova, who took part in making the movie. The evening will end with a concert by the Chechen artist Liza Umarova. Don’t miss!
Place: Salong 4, Hornstull Strand 13.
Language: English

Rulla till toppen