Östgruppen och Tupilak undertecknar uppmaning till stöd för Jelena Klimova

DSC_0303Under ett HBTQ-seminarium tisdagen den 5:e maj arrangerat av Östgruppen och Tupilak gavs deltagarna möjlighet att underteckna ett brev till stöd för den ryska journalisten Jelena Klimova som står anklagad för homosexuell propaganda mot minderåriga.  Jelena Klimova är grundare till sajten Children 404. I brevet som riktas till bland annat Rysslands ambassad och Rysslands riksåklagare uppmanar vi bland annat till att tillse att Jelena Klimova inte ska utsättas för förföljelse och att hennes sajt inte ska utsättas för påtryckningar från myndigheternas sida.

Brevet i sin helhet kan du läsa här:

UPPMANING

Målet mot Jelena Klimova, som i lägre instans befunnits skyldig till ”propaganda för icketraditionella sexuella förbindelser riktad till minderåriga”, har den 25 mars av Dzerzjinskij-tingsrätten i Nizjnij Tagil återvisats för ny prövning.

I sin överklagan har Jelena Klimova begärt att domslutet från den lägre instansen ska upphävas, med hänvisning till att hennes hemsida inte innehåller någon ”propaganda” varför hon heller inte har kunnat bryta mot den lag som förbjuder ”propaganda för icketraditionella sexuella förbindelser riktad till minderåriga”. Jelena Klimova har lagt fram ett flertal handlingar, däribland ett utlåtande från en expert med ackreditering från Roskomnadzor (Federala tjänsten för tillsyn av kommunikationer, informationsteknologi och massmedia). Expertens utlåtande styrker hennes utsaga och fastslår att ingen propaganda förekommer på föreningen Children-404:s hemsida. Vidare har Jelena Klimova framfört klagomål gällande ett flertal processfel under den första domstols­förhandlingen. Domarna i Dzerzjinskij-tingsrätten har tagit klagomålet i beaktande och har beslutat att målet ska återvisas till den lägre instansen för vidare prövning.

Samtidigt har Oktjabrskij-tingsrätten i Sankt Petersburg den 25 mars, utan allmänhetens insyn, fattat beslut om att blockera gruppen Children-404 på den sociala nätverkssidan VKontakte. Begäran om att gruppen skulle blockeras utfärdades av åklagarmyndigheten i Sankt Petersburg.

 Utifrån det ovanstående:

  • välkomnar vi utslaget från Dzerzjinskij-tingsrätten i Nizjnij Tagil;
  • uppmanar vi åklagarmyndigheten i Nizjnij Tagil att tillse att Jelena Klimova inte längre ska utsättas för förföljelse på grund av sitt projekt Children-404;
  • uppmanar vi åklagarmyndigheten i Sankt Petersburg att upphöra med sina attacker riktade mot projektet Children-404;
  • uppmanar vi den Ryska Federationens generalåklagarmyndighet att tillse att Jelena Klimova inte längre ska utsättas för förföljelse på grund av sitt projekt Children-404 samt att projektet Children-404 inte ska utsättas för påtryckningar från de ryska åklagarmyndigheternas sida.
Rulla till toppen