MR-dagarna 2014

Östgruppen medverkar på årets MR-dagar i Umeå 12-15 november. Vi reser dit tillsammans med två gäster, Pavel Tjikov som leder den ryska människorättsorganisationen Agora och Pavel Sapelko som arbetar som jurist på Människorättscentret Vjasna i Belarus. I vårt seminarieprogram (se nedan) medverkar dessutom Anna Tjistoserdova från den framåtblickande kulturinstitutionen Gallery Ў, Belarus, och Alesia Litvinouskaja som driver Mova Nanova, en kursverksamhet i det hårt trängda belarusiska språket. Förutom att arrangera en rad spännande seminarier så kommer vi att tala om mänskliga rättigheter i Öst med intresserade mässbesökare i Umeå, och sälja Martin Ugglas hyperfärska bok om Belarus ”Bruksanvisning för diktatorer” (Ruin) till specialpris. I vår monter kommer du att kunna köpa den för 110 kr (ord pris 139 kr), och om du väljer att bli medlem och betala via autogiro får den otroligt nog helt gratis! Du hittar oss i Galleriet på plan 2 i Folkets hus i Umeå, i monter nr 42. Info om avgifter hittar du på MR-dagarnas hemsida. Entré och miniseminarier kostar dock ingenting och på lördagen är hela utbudet kostnadsfritt. Välkommen!

 

Seminarieprogram:

Torsdag 13 november

Miniseminarium:
10.30-11.00, Lilla scen
En extraordinär utmaning
– att arbeta som jurist i ett rättslöst system

Samtal med Pavel Sapelko, som uteslöts ur det belarusiska (vitryska) advoksamfundet när han försvarade offer för den politiska repressionen våren 2011, bland annat ex-presidentkandidaten Andrej Sannikov. Nu arbetar han som jurist på Människorättscentret Vjasna.

Medverkande: Pavel Sapelko, Människorättscentret Vjasna, Belarus, och Jon Fridholm, Östgruppen.
Arrangör: Östgruppen

 

Seminarium:
13.00–14.30, Studion
Human rights behind bars?
– Political Cases and Penal Institutions in Russia and Belarus

Politically motivated verdicts are common in Russia and Belarus. Short-term incarceration is used extensively to deter people from social and political engagement. Meanwhile, a group of political prisoners serve long-term sentences under very difficult conditions.

Participants: Human rights defenders Pavel Chikov, lawyer at Agora (Russia) and Pavel Sapelka, lawyer at Viasna (Belarus).
Organizer: Östgruppen.

 

Fredag 14 november 

Miniseminarium:
13.00–13.30, Stora scen
Two Years with the ”Foreign Agents Law”

How has the law that compels civil society organizations to register as »Foreign Agents« if they receive funding from abroad affected the work of human rights organizations in Russia?

Medverkande: Pavel Chikov, Russian human rights organization Agora, Östgruppen.
Arrangör: Östgruppen

This seminar will be held in English

 

Miniseminarium:
17.00-17.30, Stora scen
Between East and West

Culture often cuts through borders. However, it may also be ridden by conflict. In Belarus, just like in Ukraine, East meets West. Hence, culture as an ”agent of change”, may leave us with a difficult question: Who’s culture?

Participants: Anna Tjistoserdova, Gallery Ў, Belarus, Alesia Litvinouskaja, Mova Nanova, Belarus and Pavel Sapelko, Human Rights Center Viasna, Belarus.
Organizer: Östgruppen and Forum Syd

Rulla till toppen