Frukostseminarium: ett samtal med Belarus främste människorättsförsvarare – Ales Bjaljatski

Frukostseminarium: ett samtal med Belarus främste människorättsförsvarare – Ales Bjaljatski

natalyaandales
Ales Bjaljatski med fru Natalja Pintjuk vid ankomst till Minsk, efter att ha frigivits tidigare samma dag den 21 juni 2014.

Efter 1052 dagar i fängelse beviljades Ales Bialiatski amnesti den 21 juni i år och återupptog omedelbart sitt arbete som människorättsförsvarare och ordförande i Viasna. I slutet av oktober gör han sitt första Sverigebesök sedan frigivningen och i ett samarbete med Östgruppen bjuder Civil Rights Defenders nu in till ett samtal med Ales om den aktuella situationen i Vitryssland samt landets relation till grannländerna Ryssland och Ukraina.

Under seminariet kommer Ales ge sin unika inblick i det repressiva rättssystemet i Vitryssland. Under ett modererat samtal av Martin Uggla (Östgruppen), kommer ett samtal föras om betydelsen av att regimen i Minsk axlat rollen som fredsmäklare i Ukraina och kaoset i Donbass som ger propagandan om Lukasjenka som garant för trygghet och stabilitet ny vind i seglen. Hotet om en möjlig rysk invasion gör dessutom förhoppningarna om demokratiska reformer mer utsiktslösa än någonsin. Det verkar också som att Sverige och EU har börjat vackla kring den principfasta hållningen man under de senaste åren har upprätthållit gentemot Minsk. Finns det en risk att Europa är på väg att omvärdera Lukasjenka i ljuset av det som sker i Ukraina och Ryssland?

Seminariet inleds med en kortare film om Ales och genom att Civil Rights Defenders chef, Robert Hårdh, överlämnar det pris som han tilldelades i sin frånvaro tidigare i år efter att ha utnämnts till Civil Rights Defender of the Year under den årliga människorättskonferensen Defenders’ Days i Stockholm.

Arrangörer: Östgruppen och Civil Rights Defenders
Datum: 24 oktober
Tid: 9.00-10.00 (frukost serveras från 8.30)
Plats: Civil Rights Defenders, Stora Nygatan 26
Språk: Vitryska tolkat till svenska
Moderator: Martin Uggla
Anmälan via denna länk!

 

Kort om Ales Bialiatski:
Ales Bialiatski är ordförande för Människorättscentret Viasna, som han grundade år 1996. Centret är i dag Vitrysslands mest inflytelserika människorättsorganisation, med dokumentation av människorättsförbrytelser och stöd till anhöriga och offer för den politiska repressionen i landet som huvudsaklig uppgift. Viasnas effektiva arbete har kastat ljus över de förhållanden som regimen gjort sitt bästa för att dölja. Viasna förlorade sin registrering 2003 och sedan dess lever organisationens medarbetare med det ständiga hotet att arresteras för sitt arbete. Sedan 2007 är Ales vice ordförande i den internationella människorättsorganisationen Fidh (International federation for human rights) med huvudkontor i Paris.

2013, utnämndes Ales, som första pristagare någonsin, till Europarådets nyinstiftade Vaclav-Havelpris. 2006 mottog Ales Bialiatski Per Anger-priset i Stockholm. Han är dessutom ett återkommande namn som kandidat till Nobels fredspris.

Rulla till toppen