Boksläpp: ”Bruksanvisning för diktatorer”

Bok_inlagaIdag släpps boken Bruksanvisning för diktatorer – en berättelse om Belarus och Europas första moderna diktator, skriven av Östgruppens ordförande Martin Uggla. Boken ger en skakande inblick i dagens Belarus. Vad som brukar kallas Europas sista diktatur kan mycket väl visa sig vara Europas första diktatur i modern mening. Boken presenteras senare under dagen på Bokmässan i Göteborg.

Bruksanvisning för diktatorer presenterar det politiska system som den belarusiske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka byggt upp under sina 20 år vid makten i landet. Författaren går igenom de metoder Lukasjenka använt sig av för att ta över makten, befästa den och behålla den, varvat med konkreta inslag på hur livet är för människorna på plats i landet.

– Lukasjenkas politiska system kan i omvärldens ögon många gånger te sig absurt och skrattretande, men det har visat sig vara ohyggligt effektivt för sitt egentliga syfte – att låta makthavarna sitta kvar, säger Martin Uggla.

– Med denna bok vill jag rikta strålkastarljuset mot situationen i Belarus. Själv tycker jag det är intressant att resonera kring kontrasten mellan det absurda och skrattretande i den belarusiska verkligheten – jag återger ju flera konkreta absurda historier i boken – och den tragiska kontext som ligger till grund för alltihop, där människor faktiskt knäcks och får sina liv förstörda, säger Uggla och fortsätter:

– Men det finns också positiva inslag mitt i allt elände. Det finns trots allt en optimism hos dem som kämpar mot förtrycket, och de ser sig åtminstone ofta som moraliska segrare. Från mitt perspektiv är det naturligtvis de som utgör främsta hoppet inför framtiden, förutsatt att de får det stöd som de behöver och förtjänar, avslutar Uggla.

Martin Uggla är en av Sveriges främsta Belaruskännare och har följt utvecklingen i landet sedan slutet av 90-talet. Han har sedan länge nära kontakter med flertalet människorättsförsvarare i landet och ser som sin uppgift att stödja dem i deras arbete. Hans arbete har sedan länge gett honom inreseförbud till Belarus, vilket inte minst blev allmänt känt under ishockey-VM i Minsk i våras då han som ende svensk avisades från landet under stor massmedial uppmärksamhet.

Bruksanvisning för diktatorer ges ut på Ruin förlag. Boken kan beställas direkt från Östgruppen via e-post: [email protected]. Pris: 139 kronor + frakt

Boken presenteras idag på Bok- och bibiloteksmässan i Göteborg. Kristina Henschen chef för LO-TCO Biståndsnämnd samtalar då med författaren. Torsdag 25 september, 16.00–16.25, Internationella torget (H-hallen), lilla scenen.

Martin Uggla finns tillgänglig på Bokmässan i Göteborg för intervjuer 25-26/9 och nås via
telefon: 070-941 17 02
e-post: [email protected]

Rulla till toppen