Östgruppen på bokmässan!

Östgruppen deltar på bokmässan i Göteborg i år igen, den 25-28 september! Och vi kommer dit med en alldeles färsk bok i bagaget: Martin Ugglas ”Bruksanvisning för diktatorer” (Ruin). Vår utställningsyta kommer att förvandlas till en ”studiecell” – för den som önskar försjunka i boken – med en miljö som speglar bokens titel. Förutom att marknadsföra boken så kommer att driva vidare vår vykortskampanj för de politiska fångarna i Belarus, låta besökarna ta del av en quiz om aktuella mr-frågor i Ryssland och Belarus samt engagera oss i samtal med intresserade besökare. Det kommer att bli spännande så missa inte tillfället att besöka oss där om ni har vägarna förbi! Du hittar oss på Internationella torget (H-hallen), i monter h04:22.

 

Östgruppens scenprogram:

Torsdag 25 september

16.00–16.25 Internationella torget (H-hallen), Lilla scenen:

Belarus: Europas första moderna diktatur?


Aljaksandr Luksjenka har varit president i Belarus i tjugo år. Det politiska system som han inrättat kan te sig absurt vid en första anblick men har visat sig ohyggligt effektivt som medel att behålla makten. Flera andra auktoritära ledare har låtit sig inspireras. ”Europas sista diktatur” kan mycket väl visa sig vara Europas första diktatur, i modern mening. Belaruskännaren Martin Uggla (Östgruppen) presenterar sin nya bok ”Bruksanvisning för diktatorer”.

Samtalsledare Kristina Henschen (LO-TCO Biståndsnämnd)

 

17.30–18.00, Internationella torget (H-hallen), Lilla scenen:
Ryssland: Med oss eller emot oss?


Ett samtal om patrioter, femtekolonnare och utländska agenter i dagens Ryssland. I takt med att Putin har börjat spänna sina muskler på den internationella arenan så har hans popularitet bland väljarna stigit. Samtidigt ökar trycket mot regimkritiker, civilsamhälle och oberoende journalister.

Medverkande: Arkadij Babtjenko (som framträder på Stora Scenen strax innan)
Samtalsledare: Jon Fridholm, Östgruppen

 

Fredag 26 september

17.00-17.30, Östgruppens monter (H-hallen), H04:22
Samtal om situationen i Ryssland

Victoria Ivleva-York (Moskva) visar bilder och berättar om sitt liv som fotograf i Ryssland på Internationella torgets Lilla scen kl 16.30-17.00. Följ med på ett intimt eftersnack i Östgruppens monter.

 

Lördag 27 september

9.30-10.00 Internationella torget (H-hallen), Lilla scenen:
Ukraina: journalistik i krigets tjänst?

Vem i hela världen kan man lita på? En diskussion om det informationskrig som utspelas i konfliktens spår och hoten mot den oberoende journalistiken.

Medverkande: Karin Olsson (Expressen) och Martin Aagård (Aftonbladet)
Samtalsledare: Jon Fridholm, Östgruppen

 

12:20 – 12:40 Internationella torget (H-hallen), Stora scenen:
Varför är Putin så populär i Ryssland?

Kalle Kniivilä, aktuell med boken Putins folk, och den politiske flyktingen Aleksej Sakhnin från ryska vänsterfronten.

Moderator: Tobias Ljungvall, Östgruppen

Rulla till toppen