Ales Bjaljatski frigiven!

alesfri-liten-300x300Den belarusiske (vitryske) människorättsförsvararen Ales Bjaljatski frigavs i lördags efter nästan tre år i fängelse. I över 30 år har Ales Bjaljatski kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter, först i Sovjetunionen och därefter i Belarus. Han är ordförande för människorättsorganisationen Vjasna. Sedan organisationen bildades 1996 har han gripits över 20 gånger – bland annat för att ha delat ut broschyrer om mänskliga rättigheter. I november 2011 dömdes 51-årige Bjaljatski till fyra och ett halvt års fängelse för skattebrott. Han uppgavs ha använt personliga bankkonton i Litauen och Polen för att kunna ta emot medel till stöd för människorättsarbetet i Belarus av internationella givare. Bjaljatski förklarade sig oskyldig och oberoende bedömare var eniga om att fängelsedomen var politiskt motiverad.

Vi på Östgruppen är mycket glada över att Ales har släppts och vi hoppas att han nu får möjlighet att återhämta sig och vila tillsammans med familj och vänner. Våra tankar är hos Ales, hans familj, vänner och kollegor i Vjasna. Men också hos de politiska fångar som fortfarande sitter inlåsta i belarusiska fängelser som även de bör släppas omedelbart!

Här kan du läsa våra artiklar från Fokus Vitryssland i ämnet:

http://fokusvitryssland.se/2014/06/23/ales-bjaljatski-frigiven/

http://fokusvitryssland.se/2014/06/24/friheten-ligger-i-vara-hander/

 

Rulla till toppen