Östgruppen kräver att Lukasjenka håller sig till reglerna

LukaPressmeddelande från Östgruppen den 29 april 2014

Inför ishockey-VM i Minsk publicerar svenska Östgruppen och ytterligare tjugo organisationer från Vitryssland och andra länder ett gemensamt upprop där den vitryska regimen uppmanas att hålla sig till reglerna på människorättsområdet.

– Inom ishockeyns värld betonas ofta vikten av fair play. Det måste gälla även i andra sammanhang, inte minst när det handlar om mänskliga rättigheter, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Vitryssland kallas ibland för Europas sista diktatur och styrs sedan knappt tjugo år med järnhand av president Aljaksandr Lukasjenka. Trots att Vitryssland via internationella konventioner åtagit sig att respektera de mänskliga rättigheterna, kränks dessa kontinuerligt. För närvarande sitter till exempel nio personer långtidsfängslade på politiska grunder i landet. Det råder kraftiga inskränkningar i såväl yttrande- som mötes- och föreningsfriheten, och fria politiska val har inte genomförts sedan Lukasjenka kom till makten 1994.

Hela texten i uppropet finns att läsa nedan. Uppropet kan också läsas i PDF-format, via följande länk: http://www.ostgruppen.se/wp-content/uploads/2014/04/Fair-Play-Beyond-Sports-NGO-statement.pdf

För mer information, kontakta: Martin Uggla
ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
070-941 17 02
[email protected]
www.ostgruppen.se 

Belarus Must Play Fair, in Sports and Beyond

This year marks the 20th anniversary of Aliaksandr Lukashenka’s authoritarian rule in Belarus, the “last dictatorship of Europe.” As if to celebrate the occasion, and despite multiple urgent calls from around the world, the International Ice Hockey Federation granted Lukashenka’s wish to host the 2014 Ice Hockey World Championship (IHWC) in Belarus this May. Hockey is his favorite sport.

Every individual has the right to live in a free society as much as to enjoy their favorite sports. The IHWC provides Belarus with the ultimate challenge to demonstrate that in life and in sport it truly lives up to the core principle of good sportsmanship, fair play.

By welcoming a global sports competition that promotes integrity and observes uniform regulations, Belarus should follow suit and show its citizens and the international community that it can play by the rules. The entertainment and economic opportunities of an international sporting event should not distract attention from the ongoing human rights violations. While supporting fair competition, Belarus should also support the fundamental rights and freedoms of its citizens, including the right to express opinions freely and without fear of retribution, to promote and defend their rights and interests by forming associations, and to choose their leaders in free and fair elections.

We support the right of every Belarusian citizen to be free. We call on Belarus’ leaders and citizens to take decisive steps towards making Belarus an open and democratic country, where fair play is not only a motto, but the way of living – during and beyond the timeframe of the Ice Hockey World Championship. And we urge others to join this call.

Rulla till toppen