Amnesty Press: Snart dags för hockey-VM i diktaturens Vitryssland

AmnestyPressSeminariet inledde Belarusdagarna som arrangerades i Stockholm 31 mars-3 april. För tredje året i rad besökte framträdande människorättsaktivister Stockholm för att diskutera situationen i vad som brukar beskrivas som Europas sista diktatur. Under panelsamtalet kritiserades idrottsrörelsen för att helt naivt låta sig utnyttjas av den vitryska regimens inhemska propaganda.

Martin Uggla från Östgruppen visade en bild där det svenska veteranhockeylaget poserar tillsammans med president Aleksandr Lukasjenko. Christer Englund försvarade inte bilden men påpekade svårigheten i att sätta upp gränser för vilka länder som ska anses lämpliga att få arrangera stora mästerskap.
– Vi tror att möten leder till större förståelse och därför tycker vi att det finns en poäng i att ha ett utbyte även med icke-demokratiska länder, sade han.

Han kommer själv att besöka Vitryssland under hockey-VM vilket föranledde en syrlig kommentar från oppositionspolitikern och regimkritikern Olga Karatch: – Du får gärna tänka på oss som sitter i fängelse då och kanske skicka ett vykort, sade hon.

AmnestyPress

Rulla till toppen